Nu sunt unul dintre aceia care sustin sus si tare ca tot ceea ce nu e romanesc este de proasta calitate. Nu cred nici macar ca filmele americane sunt proaste prin definitie sau ca rosiile turcesti ne ameninta sanatatea mai mult decat cele autohtone.
Nu sunt unul dintre aceia care sustin sus si tare ca tot ceea ce nu e romanesc este de proasta calitate. Nu cred nici macar ca filmele americane sunt proaste prin definitie sau ca rosiile turcesti ne ameninta sanatatea mai mult decat cele autohtone. Pentru mine capsunele parca pictate venite din Spania nu sunt altceva decat niste capsune mult mai mari decat cele romanesti si venite din Spania. Totusi nu pot sa trec peste ceea ce se intampla in ultima vreme. Practic, importam totul. De la gaze naturale si petrol (lucru totusi normal) pana la frigidere, masini de spalat si chiar traditii. Ba mai nou am aflat ca nici macar mielul sacrficat de Paste nu va mai fi romanesc. Asta pentru ca ciobanii romani nu vor reusi sa-si schimbe obiceiurile in timp util, iar autoritatile nu vor putea marca animalele potrivit normelor europene. Si doamne fereste, cine stie pe unde a umblat animalul inainte de a se oferi pe farfuriile romanilor?. Nici porcul nu va mai corespunde din cauza vietii "destrabalate" pe care o duce in Romania. Atentie! Am vazut ieri niste gaini care umblau brambura prin santurile din fata curtii.
Economic vorbind, normele europene privind productia de carne reprezinta doar cireasa de pe tortul deficitului comercial care anul trecut a implinit frumoasa suma record de peste 10 miliarde de euro. Si ca "aniversarea" sa fie perfecta leul se apreciaza in continuu, netinand cont nici macar de masurile BNR, iar creditul continua sa creasca in ritm sustinut. Exista insa si o parte buna a importurilor. Importul de bani care insa, in 2006, a scazut simtitor.
In ultimii ani transferurile curente echilibrau balanta contului curent. Banii trimisi in tara contrabalansau avansul deficitului comercial (principala cauza a deficitului de cont curent). Altfel spus, banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate anulau o parte destul de importanta din deficitul imens dintre valoarea bunurilor exportate de Romania si cea a bunurilor care intrau in tara. Anul trecut insa, motiv in plus de ingrijorare pentru autoritati, deficitul comercial a crescut, cu 52% iar "capsunarii" au trimis cu numai 17% mai multi bani decat in aceeasi perioada a anului 2005. In ciuda faptului ca Romania a mers bine din punct de vedere economic, deficitul de cont curent continua sa reprezinte o problema. Si inca una serioasa.
Economia demonstreaza o data in plus ca este mai degraba o stiinta umanista. Parametrii macroeconomici au o evolutie trasata parca dupa chipul si asemanarea mersului societatii romanesti. Importam sarbatori, dar si cele aferente sarbatorilor (de la artificii la mancare) importam filme, dar si cele necesare vizionarii in conditii normale a unui film (televizoare, DVD playere, boxe). Importam modele de televiziune, dar si aparatura necesara functionarii unei televiziuni. Importam machete de ziar, dar si tehnologia necesara pentru a tipari un ziar. Pe scurt, importam cam totul, iar deficitul comercial in crestere nu este decat reflexia unei mentalitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.