Cea mai performanta banca din Italia, Capitalia, a inregistrat in 2006 un profit net de 1,16 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari), in crestere cu 13 procente fata de valoarea din 2005, peste estimarile analistilor, datorita majorarii creditelor

Cea mai performanta banca din Italia, Capitalia, a inregistrat in 2006 un profit net de 1,16 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari), in crestere cu 13 procente fata de valoarea din 2005, peste estimarile analistilor, datorita majorarii creditelor acordate atat persoanelor fizice, cat si firmelor.
Matteo Arpe, CEO al Capitalia, a dat publicitatii rezultatele financiare aferente anului 2006, la scurta vreme dupa ce a reusit sa-si pastreze functia detinuta in cadrul institutiei de credit. Presedintele Capitalia, Cesare Geronzi, a incercat vreme de mai multe luni sa-l demita pe Arpe, dar a renuntat la aceasta intentie dupa ce un grup important de actionari ai institutiei, care detine o participatie de 31 de procente in banca, l-a sustinut pe CEO Capitalia.
Dupa ce a fost numit in functia de director executiv al institutiei de credit, in iulie 2003, Arpe a reusit sa aduca a patra mare banca din Italia pe profit, ridicand valoarea actiunilor Capitalia cu 325%, scrie Bloomberg.
"Nu exista niciun fel de probleme legate de modul in care este condusa compania", a declarat Niccolo Pini, care contribuie la administrarea a 800 de milioane de euro la Banca Ifigest SpA, in Florenta. "Rezultatele raportate de banca se plaseaza usor peste estimari", a precizat Pini.
Analistii intervievati de Bloomberg estimau un profit de 1,11 miliarde de euro.
Profitul net al companiei aferent trimestrului al patrulea a scazut la 358 de milioane de euro, de la nivelul de 398 de milioane de euro consemnat in perioada similara din 2005.

Capitalia, atractia bancara a Italiei

Vineri, la ora 11.45 a.m., in Milano, actiunile Capitalia erau cotate la 6,85 de euro/titlu, iar valoarea de piata a bancii era de aproximativ 17,8 miliarde de euro. Institutia de credit este cea mai profitabila banca europeana pe segmentul creditelor de consum si, implicit, o tinta foarte atractiva.
Matteo Arpe a precizat ca este deschis in eventualitatea unor oferte de preluare. Directorul executiv al bancii a spus ca institutia financiara trebuie sa fie receptiva la eventualele oportunitati de fuziune, in contextul accentuarii competitiei pe piata de creditare italiana.
In luna septembrie 2006, Capitalia a respins oferta de preluare inaintata de catre banca olandeza ABN AMRO, banca ce dispune de o capitalizare de piata de aproximativ 17 miliarde de euro, deoarece nu a dorit ca institutia de credit sa devina o subsidiara a unei institutii straine.
Intesa, cea de-a doua banca a Italiei, a intentionat, in lunile precedente, sa fuzioneze cu Capitalia, oferta refuzata de aceasta. Capitalia a preluat atunci 2% din capitalul Intesa, pentru a evita o preluare ostila.
In 2006, Capitalia a deschis 110 noi sucursale, extinzandu-se in regiunile potente din punct de vedere financiar, din nordul Italiei. Totodata, profitul bancii obtinut din dividende si investitii a crescut cu 35 de procente, la 204 de milioane de euro, datorita celor 33 de milioane de euro obtinute din vanzarea actiunilor pe care Capitalia le detinea la Mediobanca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.