Se pare ca in cazul a aproape jumatate dintre firmele autohtone deciziile pornesc intr-o singura directie, si anume biroul managerului. Acestia iau deciziile fara sa consulte alte persoane din firma, in proportie de 40%, ceea ce ar putea conduce la o

Se pare ca in cazul a aproape jumatate dintre firmele autohtone deciziile pornesc intr-o singura directie, si anume biroul managerului. Acestia iau deciziile fara sa consulte alte persoane din firma, in proportie de 40%, ceea ce ar putea conduce la o stagnare a performantelor in firme, sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Astfel, potrivit unui sondaj efectuat de patronat in cadrul a 112 firme din Romania din opt regiuni de dezvoltare, managerii ocupa primul loc, cu o medie de 5,92, pe o scara de la 1 la 10 in topul principalelor categorii de persoane cu impact asupra firmelor.
Acestia sunt urmati de salariati, cu o medie de 5,67, si de clienti cu 5,38. "Clientul ar fi trebuit sa fie primul pe lista pentru ca IMM sa fie deschise spre dezvoltare - si nu managerii, care in acest moment ocupa primul loc in topul principalelor categorii de persoane cu impact asupra firmelor", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Sondajul a fost realizat pe un esantion format din microintreprinderi (35 %), intreprinderi mici (31,67%) si intreprinderi mijloci (33,33%) din opt regiuni de dezvoltare care activeaza in toate sectoarele economice.

Venituri confidentiale

In acelasi sondaj, 41,67% dintre respondenti apreciaza ca stimulentele materiale si cele morale sunt la fel de importante, 23,33% din respondenti apreciaza ca angajatii au nevoie periodic de stimulente si doar 1,67% sunt cei care considera ca recompensele trebuie acordate in mod egal salariatilor. "Este deosebit de important sa-i motivam pe cei care produc foarte mult, iar veniturile trebuie pastrate confidentiale pentru a nu crea conflicte. De asemenea, trebuie sa punem accent pe motivarea complexa a salariatilor din punct de vedere material, salarial si in functie de performante", a adaugat presedintele CNIPMMR, care mai considera ca trebuie pus accent si pe training atat pentru manageri cat si pentru intreprinzatorii din Romania, dar si pe consultanta.

Lucrul in echipa prinde teren

Un alt element investigat in sondaj s-a referit la modul in care sunt percepute resursele umane in IMM din Romania, iar o importanta ridicata a fost acordata lucrului in echipa (63,33% din firme), care reprezinta un element pozitiv, arata Nicolescu. In acelasi sondaj, 36,67% din firme vad resursele umane drept strategice si doar 3,33% considera ca obiectivele individuale sunt mai importante decat cele ale echipei.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania considera ca foarte importanta este si acordarea atentiei salariatilor si culturii organizationale pentru ca romanii sa nu mai plece la munca peste granite.

Majoritatea firmelor nu au manageri instruiti

In cele mai multe cazuri, nu e de mirare ca managerii iau decizii fara alte consultari prealabile. Majoritatea firmelor (70,2%) nu au avut niciun manager participant la cursuri de instruire, in timp ce numai 16,8% dintre IMM sustin ca putini dintre managerii lor au fost cuprinsi in cursuri de instruire.
Pe sectoare de activitate, situatia participarii la cursuri de instruire a managerilor este si mai alarmanta. Astfel, in agricultura intalnim cel mai mare numar de intreprinderi care nu au avut nici un manager participant la cursuri de instruire (97,5%), sector indeaproape urmat de firmele din transporturi si comunicatii. Se observa insa o corelatie pozitiva intre marimea intreprinderii si frecventa cu care isi trimit managerii la cursuri de instruire.
Astfel, 71,8% dintre microintreprinderi au declarat ca nu au avut niciun manager cursant, in timp ce doar 43,5% dintre intreprinderile mijlocii s-au aflat in aceasta situatie. In replica, intreprinderile din categoria mijlocii au reusit intr-o proportie de 35,1% in comparatie cu cele mici (21,7%) si cu mult mai mult decat microintreprinderile (15,8%) sa-si trimita unii manageri la training.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.