Curtea Constitutionala va avea un rol hotarator in procedura de demitere a presedintelui. Chiar daca avizul pentru suspendare este doar consultativ, judecatorii Curtii ar putea sa decida conditiile in care s-ar putea organiza un eventual referendum.
Curtea Constitutionala va avea un rol hotarator in procedura de demitere a presedintelui. Chiar daca avizul pentru suspendare este doar consultativ, judecatorii Curtii ar putea sa decida conditiile in care s-ar putea organiza un eventual referendum. Sesizarea PD de neconstitutionalitate a Legii referendumului face din Curte un protagonist esential.
De altfel, adversarii suspendarii nu mai aveau o alta solutie la indemana deoarece presedintele este obligat sa promulge legea in 10 zile pentru ca a retrimis-o odata pentru reexaminare si nu se mai poate opune.
Teoretic, sesizarea democratilor ar avea sanse sa fie admisa pe motiv ca articolul 81 din Constitutie prevede ca cel care castiga in primul tur al alegerilor prezidentiale trebuie sa intruneasca jumatate plus unu din voturile celor inscrisi in listele electorale pentru a deveni presedinte. Obligatia aceasta dispare doar in al doilea tur, astfel ca principiul simetriei, invocat de PSD si PNL pentru demiterea sefului statului cu jumatate din numarul voturilor exprimate, nu ar fi justificat. Insa deciziile Curtii Constitutionale sunt uneori imprevizibile, mai ales ca exista suspiciuni serioase asupra relatiilor unor judecatori cu PSD.
Pe de alta parte, Curtea ar putea sa determine organizarea referendumului pe baza vechilor reguli pentru a evita un nou scandal in care sa fie direct implicata. Daca, in plus, va aviza favorabil sesizarea PSD, va da impresia unei oarecare impartialitati. Exista si varianta contrara: aviz negativ dat sesizarii, aviz care oricum este doar consultativ, si respingerea sesizarii PD. Oricare va fi pozitia finala a Curtii Constitutionale, aceasta capata un rol mai mare in procesul demiterii decat ar fi fost de asteptat conform prevederilor constitutionale. Situatia este destul de ingrata pentru ca riscul unei noi serii de acuzatii privind influentarea politica a CC pare greu de evitat. Imprevizibil este si termenul in care Curtea ar putea solutiona contestatia PD.
Daca PSD se grabeste cu suspendarea ar putea sa o obtina, dar s-ar putea trezi ca sansele de succes ale demiterii ar fi considerabil reduse de un verdict de neconstitutionalitate a Legii referendumului. Social-democratii ar trebui sa elaboreze un calendar clar al proiectului lor pentru a nu avea surpriza ca jocul nu se desfasoara pe regulile pe care le doresc din cauza unei decizii de neconstitutionalitate. Curtea Constitutionala poate determina, indirect, si data la care se vor organiza alegerile europarlamentare. Amendamentul referitor la intervalul de cel putin 6 luni intre alegeri si referendum impinge alegerile pentru Parlamentul European catre toamna. Cu cat Curtea va tergiversa o decizie, intrucat legea de functionare nu impune un termen clar, cu atat exista posibilitatea ca alegerile pentru PE sa aiba loc mai tarziu, mai ales in varianta in care legea va fi declarata neconstitutionala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.