Romania va afla daca Ateneul Roman si Palatul Cantacuzino din Bucuresti, Cetatea Histria din Constanta si Calea Eroilor din Targu-Jiu vor intra pe Lista Patrimoniului European, in urma reuniunii ministrilor culturii din UE, care se va desfasura in pe
Romania va afla daca Ateneul Roman si Palatul Cantacuzino din Bucuresti, Cetatea Histria din Constanta si Calea Eroilor din Targu-Jiu vor intra pe Lista Patrimoniului European, in urma reuniunii ministrilor culturii din UE, care se va desfasura in perioada 12-13 februarie, la Berlin.
Cele patru ansambluri monumentale istorice au fost deja acceptate de catre expertii Uniunii Europene ca propuneri din partea Romaniei.
"Dintre toate cele 27 de tari (care pot face propuneri de monumente pentru inscrierea pe Lista Patrimoniului European, n.r.), Romania a fost acceptata cu cel mai mare numar de propuneri, respectiv patru (...) Va fi o formalitate acceptarea monumentelor din Romania pe aceasta lista", a declarat Virgil Nitulescu, secretarul general al MCC, ieri, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca obiectivele de pe Lista Patrimoniului European vor fi aprobate in cadrul intalnirii organizate in perioada 12-13 februarie, la Berlin. "Romania a facut numai aceste propuneri, care au fost si acceptate", a afirmat Nitulescu.
In cazul in care cele patru monumente istorice romanesti vor fi acceptate pe lista, Romania va trebui sa organizeze in perioada martie-iunie ceremonii de punere in valoare a acestora.
"Vor exista si niste obligatii, statele care au inscrieri pe lista vor trebui sa aiba grija de ele. In cazul nostru nu este nimic in plus, pentru ca cele patru sunt inscrise pe Lista monumentelor istorice din Romania, sunt protejate", a spus Virgil Nitulescu.
Ideea Listei Patrimoniului Cultural European a fost lansata in decembrie 2005, in Italia, la reuniunea ministrilor culturii din statele membre ale Consiliului Europei. Propunerea de realizare a unei asemenea liste a apartinut oficialilor din Franta, Spania si Ungaria, iar in mai 2006 a fost acceptata si de Consiliul Uniunii Europene, in cadrul unei intalniri organizate la Bruxelles.
Secretarul general al MCC a precizat ca cel mai important criteriu pentru acceptarea pe lista a unui ansamblu este "justificarea valorii emblematice pentru identitatea europeana". "Nu avem de-a face cu un concept identic cu cel al Listei Patrimoniului UNESCO. Aici este vorba despre ce sta in spatele locului respectiv, care poate sa nu fie monument istoric si sa se regaseasca totusi in lista", a explicat Virgil Nitulescu.
El a precizat ca acesta este motivul pentru care casa in care s-a nascut Robert Schuman, considerat "fondatorul Uniunii Europene", a fost acceptata ca propunere din partea Frantei pentru inscrierea pe lista, desi nu este monument istoric.
Nitulescu a mai precizat ca pe Lista se vor regasi numai monumente istorice sau ansambluri din tarile membre ale Uniunii Europene.
Totodata, Virgil Nitulescu a prezentat si sigla Patrimoniului European care consta intr-un "ac cu o stea de pe drapelul UE in coltul stang". Cetatea Histria din comuna Istria, judetul Constanta, este cea mai veche asezare urbana din tara, fiind descoperita in 1914, in urma sapaturilor istoricului si arheologului Vasile Parvan. Cetatea a fost fondata in a doua jumatate a secolului al VII-lea i. Hr. de colonisti greci veniti din Milet. A cunoscut maxima sa dezvoltare in secolul al VI-lea i.Hr., avand o suprafata de 60 de hectare si fiind primul emitent de moneda. Principalele monumente descoperite la Histria sunt: cele cinci ziduri de incinta ale cetatii, doua edificii termale, temple grecesti si basilici crestine, dintre care una episcopala, cartiere de locuinte, comerciale si artizanale. Cercetarile la Cetatea Histria continua si in prezent, in fiecare an MCC finantand lucrarile arheologice din sit.
Ateneul Roman este inscris pe Lista Monumentelor Istorice din Romania, fiind inaugurat in 1889. Ca institutie, Societatea Ateneul Roman a fost intemeiata in 1865 de Constantin Esarcu, VA Ureche si Nicolae Cretulescu. Constructia s-a realizat in doua etape - 1886-1889 si 1893-1897 - cu fonduri publice.
Palatul Cantacuzino figureaza pe aceeasi lista, datand din 1890, fiind realizat dupa planurile arhitectului I. Berindei, in conformitate cu planurile resedintelor nobiliare pariziene. Imobilul are notorietate europeana datorita valorii memoriale, fiind resedinta artistului George Enescu. In momentul de fata, Palatul Cantacuzino este sediul Muzeului National "George Enescu".
Calea Eroilor din Targu Jiu cuprinde 47 de piese concepute de Constantin Brancusi, intre Calea Eroilor si Biserica Sfintii Petru si Pavel, respectiv: Coloana fara sfarsit, Poarta Sarutului, Masa tacerii cu cele 12 scaune, Aleea Scaunelor etc. Ansamblul este datat in perioada 1937-1938.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.