6 februarie este Ziua Internetului sigur si aduna in fiecare an o multitudine de parteneri din aproape 30 de tari din toata lumea care discuta despre cresterea sigurantei si indepartarea problemelor ce apar din cauza Internetului, cum ar fi siguranta

6 februarie este Ziua Internetului sigur si aduna in fiecare an o multitudine de parteneri din aproape 30 de tari din toata lumea care discuta despre cresterea sigurantei si indepartarea problemelor ce apar din cauza Internetului, cum ar fi siguranta copiilor si a telefoanele mobile ce au fost acaparate de puterea Internetului, relateaza Euractiv.
Editia din 2007 a zilei Internetului sigur se focalizeaza asupra telefoanelor mobile si siguranta copiilor.
Problemele care apar in urma telefoanelor mobile si a influentelor negative ale acestora asupra copiilor sunt diverse, cum ar fi "Internetul mobil". Daca acasa parintii pot supraveghea cum anume folosesc minorii Internetul, acest lucru devine aproape imposibil in momentul in care acestia au posibilitatea de a naviga online cu telefonul. Cu toate ca accesul copiilor la Internet prin intermediul telefonului mobil pare, la prima vedere un lucru bun, el ascunde pericole mari, cum ar fi "pradatorii sexuali" care vor sa intre in contact cu ei, in special cu adolescentii.
O alta problema ar fi imaginile violente sau filmele care au acaparat Internetul. Acestea sunt ori "downloadate" de pe Internet si in care poti vizualiza scene reale de executii umane si scene de violenta sexuala, ori sunt facute chiar de adolescenti, care deja au o multitudine de cunostinte in ceea ce priveste "manuirea" Internetului si apoi pasate in sistem.

Internetul, mai puternic decat televiziunea

Magnitudinea "Fenomenului Internet" arata ca influenta noilor tehnologii este cu mult mai puternica decat a fost cea a televiziunii asupra adultilor de astazi. Iar aceasta influenta provine mai ales din caracterul interactiv al Internetului.
Probabil cea mai importanta modificare a structurii web-ului din ultimii cinci ani o reprezinta transformarea utilizatorului si a consumatorului de Internet in furnizor si creator de continut. Mai mult, utilizatorul e din ce in ce mai inclinat sa-si produca propria agenda, organizandu-si dupa voie fluxul de informatii pe care vrea sa il primeasca. Iar cei mai receptivi la aceasta noua tendinta sunt adolescentii.

Majoritatea copiilor au acces la Internet

Dintr-un studiu elaborat in 2005 reiese ca aproape 50 % dintre copiii europeni si ai tarilor candidate la Uniunea Europeana au folosit Internetul in ultima luna, 36 % dintre acestia cu varste cuprinse intre 0 si 17 ani detin telefoane mobile.
In acelasi studiu doua treimi dintre parinti au raspuns ca sunt siguri ca adolescentii vor sti ce sa faca cand se vor confrunta cu situatii inconfortabile de pe Internet, cum ar fi apropierea unui strain. Insa, un studiu recent arata ca in Statele Unite 42% dintre adolescentii cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani ce navigheaza pe Internet au fost expusi vrand sau nevrand site-urilor pornografice. Introducerea Internetului pe terminalele mobile agraveaza si mai mult aceasta statistica.

Operatorii coopereaza

Viviane Reding, comisar pentru Societatea Informationala afirma ca riscurile sunt la fel de ridicate pentru adolescenti, chiar daca acestia acceseaza Internetul de pe telefonul mobil ori de pe o linie fixa.
Marea diferenta dintre telefoanele mobile in comparatie cu Internetul o reprezinta natura personala a mobilelor. Este mai dificila pentru parinti supravegherea copiilor care folosesc telefoanele mobile decat a celor care folosesc calculatorul pentru a intra pe Internet, arata reprezentanta Comisiei Europene. Intr-un studiu realizat pe adoloscenti cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani produs de "Save the Children Finland" se arata ca aproximativ 20 % dintre acestia nu au vorbit niciodata cu parintii despre intrebuintarea telefoanelor mobile. De aceea, spune Viviane Reding, "am decis sa iau masuri pentru ca telefoanele mobile sa fie mult mai sigure pentru copii. Am lucrat cu operatori, organiztii pentru siguranta copiilor si alti parteneri la intocmirea unui document care pretinde industriilor sa lucreze la siguranta mobilelor pentru copiii nostri. Pana acum 15 operatori europeni de telefoane mobile vor semna un acord pentru protectia minorilor care folosesc Internetul pe telefonul mobil."

Copiii trebuie supravegheati

Necesitatea supravegherii activitatii internautice a copiilor nostri si impactul acestui tip de media asupra relatiilor sociale dintre copii este cu desavarsire cel mai important lucru pe care parintii trebuie sa-l faca, spune Reding.
Din ce in ce mai multi copii sunt acum online si folosesc intensiv Internetul. Este greu de imaginat o forma de infractiune mai daunatoare decat atacurile care ii vizeaza pe tineri.
"Copiii folosesc din ce in ce mai des Internetul pentru a comunica/lua legatura cu prieteni, colegi din toata lumea. Acest lucru deschide noi orizonturi, dar atrage si riscuri de care copiii si tinerii trebuie sa se fereasca. Ei trebuie sa cunoasca aceste riscuri. De aceea, educatia lor este foarte importanta. Ei pot beneficia de aceasta educatie in scoala, acasa, se pot informa online sau offline", a mai declarat comisarul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.