Mai avem doar zece ani ca sa salvam planeta. Oamenii mai au la dispozitie doar zece ani pentru a opri transformarea planetei intr-un teritoriu imposibil de locuit, avertizeaza expertii din 150 de tari. Veri ucigator de calduroase, ierni furtunoase,
Mai avem doar zece ani ca sa salvam planeta. Oamenii mai au la dispozitie doar zece ani pentru a opri transformarea planetei intr-un teritoriu imposibil de locuit, avertizeaza expertii din 150 de tari.
Veri ucigator de calduroase, ierni furtunoase, jungle distruse si milioane de oameni fortati sa migreze. Asa va arata planeta daca, in cel mult zece ani, oamenii nu vor reusi sa reduca si apoi sa tina sub control emisiile de gaze, se arata intr-un raport ce va fi prezentat saptamana aceasta. Cercetarea, la care au luat parte 2.500 de experti din 150 de state, a fost demarata la initiativa Organizatiei Natiunilor Unite si este cel mai serios avertisment cu privire la schimbarile climatice care vor urma.
DIN EUROPA LA ECUATOR. Cele mai afectate state europene vor fi Grecia, Spania si Italia, unde verile vor deveni insuportabile. In acelasi timp, Europa de Nord se va confrunta cu seceta in timpul verii si cu iernile ploioase si furtunoase. Alte probleme care vor ameninta sa transforme pe veci anumite zone ale lumii sunt migratia din zona ecuatoriala si transformarea in zone subacvatice a unor teritorii, din cauza cresterii nivelului apelor.
""Urmatorul deceniu este absolut crucial. Trebuie sa reducem drastic emisiile de dioxid de carbon. Daca luam masuri mai tarziu de zece ani, ne va fi infinit mai greu"", explica, pentru cotidianul The Telegraph, cercetatorul Richard Betts. In caz contrar, oamenilor le va fi imposibil sa tina cat de cat sub control procesul de incalzire globala, mai spune el.
ROCADA. In fiecare an, activitatile din viata de zi cu zi incarca atmosfera cu 24 de miliarde de tone de dioxid de carbon. O parte este absorbita de paduri si oceane, fara de care temperaturile din prezent ar fi cu cateva grade mai mari. Aceasta capacitate de absorbtie nu se va mentine la nesfarsit, atrag atentia specialistii care au intocmit raportul. Daca emisiile vor continua in acelasi ritm, ecosistemul va ceda si va deveni, la randul sau, producator de gaze. Acest lucru s-ar putea intampla in jurul anului 2050.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.