Dupa ce a starnit senzatie si stupoare in Marea Britanie, scandalul ""plicurilor"" date de magnatii apropiati Laburistilor sub forma imprumuturilor secrete, de campanie electorala, in schimbul demnitatilor ereditare in Camera Lorzilor continua cu un
Dupa ce a starnit senzatie si stupoare in Marea Britanie, scandalul ""plicurilor"" date de magnatii apropiati Laburistilor sub forma imprumuturilor secrete, de campanie electorala, in schimbul demnitatilor ereditare in Camera Lorzilor continua cu un nou episod. Oficiali ai politiei metropolitane au anuntat ca in cadrul anchetei in acest caz, demarata in urma cu zece luni, au gasit un biletel scris de premierul Tony Blair care, conform cotidianului britanic The Telegraph, face referiri la eforturile celor 12 milionari care au imprumutat in secret 14 milioane de lire sterline (aproximativ 20 de milioane de euro) pentru campania din 2005 si la felul in care acestia urmeaza sa fie recompensati pentru eforturile lor.
ARESTARI. Anturajul lui Blair pare a fi zguduit din temelii, cu zece zile in urma Scotland Yard arestand-o pe directoarea de operatiuni politice a premierului, Ruth Turner, in varsta de 36 de ani. Turner este primul oficial guvernamental arestat in scandalul ""bani contra onoruri"", ea fiind totodata un om foarte apropiat lui Blair si in stranse relatii si cu Lordul Levy (principalul fondraiser al Laburistilor) si Jonathan Powell, seful de cabinet al premierului, toti, personaje cheie in afacerea milionarilor pro-laburisti. In urma progreselor anchetei, Scotland Yard a reusit performanta de a-l convoca pentru un interogatoriu pe insusi Blair, el obtinand astfel ""onoarea"" de a fi primul ministru din istoria Marii Britanii care sa fi fost anchetat in perioada mandatului sau. Politia crede ca a descoperit in Downing Street o retea secreta de calculatoare, care ar fi fost folosita pentru reglementarea detaliilor afacerii.
AB INITIO. In toamna lui 2005, Blair a propus Camerei Lorzilor acordarea de titluri de pairi si de cavaleri, care pot aduce cu sine locuri in camera superioara a Parlamentului britanic. Cererea lui Blair a fost insa respinsa cu putin timp inainte de declansarea scandalului. Dovezi recente demonstreaza ca premierul dorea sa innobileze mai mult de patru milionari, dupa cum s-a spus initial, dar ca ar fi revenit asupra deciziei sale. (Delia Zahareanu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.