Un produs dezechilibrat. Modul de pregatire rapid al acestui preparat il poate face preferatul celor care nu au timp sa isi prepare o masa gatita. Numai ca trebuie sa cititi foarte atent eticheta, inainte de a va hotari sa consumati acest piure. Di

Un produs dezechilibrat. Modul de pregatire rapid al acestui preparat il poate face preferatul celor care nu au timp sa isi prepare o masa gatita. Numai ca trebuie sa cititi foarte atent eticheta, inainte de a va hotari sa consumati acest piure.
Din eticheta compozitionala rezulta ca produsul ""Rolton - piure de cartofi instant cu gust de pui"" contine urmatoarele ingrediente: fulgi de cartofi dezhidratati 75%, frisca vegetala pudra, sare, texturat de soia, ceapa prajita, potentiator de aroma (glutamat de sodiu E621, ribonucleotide E634 sau E635 - nu se spune care dintre cele doua este folosit pentru acest produs), zahar, aroma de pui, patrunjel deshidrat, ceapa verde deshidratata, colorant (curcumina E100).
Nutritional. Din eticheta nutritionala rezulta ca produsul analizat contine pentru 100 de grame, 10,5 grame proteine, 3,8 grame grasimi, 75,3 grame glucide, avand o valoare energetica de 377 kcal la 100 grame de produs.
Analiza. ""Rolton - piure de cartofi instant cu gust de pui"" este un produs inalt procesat, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un continut de zaharuri cu absorbtie rapida si cu un index glicemic ridicat, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). De asemenea, o greseala a etichetei este faptul ca producatorul nu a specificat natura compozitionala a ingredientului ""frisca vegetala pudra"".
Prezenta acestei detalieri ar fi ajutat in aprecierea valorii biologice a produsului, precizeaza specialistul nostru. ""Rolton - piure de cartofi instant cu gust de pui"" are o valoare energetica ridicata, respectiv 377 kcal la 100 de grame de produs, dupa cum rezulta citindu-i eticheta.
Concluzie. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescentilor, persoanele care au o activitate mai degraba sedentara, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de diabet, persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, cu afectiuni ale rinichilor sau ale ficatului. De asemenea, suferinzilor de boli inflamatorii sistemice, bolnavilor de cancer si celor cu boli neurodegenerative nu le este recomandat consumul produsului analizat de specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Toate aceste interdictii sunt date de faptul ca produsul este inalt procesat.

LIPSURI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.