Dupa ce nu mai tarziu de joi seara, dupa sedinta forului de conducere, liberalii cereau democratilor continuarea protocolului Aliantei D.A., primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu l-a eliberat ieri pe Sebastian Bodu din functia de presedinte cu rang

Dupa ce nu mai tarziu de joi seara, dupa sedinta forului de conducere, liberalii cereau democratilor continuarea protocolului Aliantei D.A., primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu l-a eliberat ieri pe Sebastian Bodu din functia de presedinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru inducerea in eroare a opiniei publice in legatura cu masuri ale Guvernului, prin declaratii de ordin politic.Decizia reprezinta o noua provocare a democratilor, in conditiile in care potrivit unor surse din PNL se doreste fortarea PD sa iasa de la guvernare. Scandalul a reizbucnit imediat, democratii reactionand vehement.Un ministru, un secretar de stat, numiti in functii in baza unui algoritm politic, pot sa aiba opinii politice, este de parere Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor."Un secretar de stat nu este un simplu functionar care sa nu poata avea pareri", a declarat, deputatul, care a tinut sa precizeze ca nu este in tema si nu cunoaste detaliile legate de decizia premierului de a-l demite pe democratul Sebastian Bodu din fruntea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). In opinia sa, Sebastian Bodu avea dreptul sa-si exprime opiniile, fie ele politice, fata de anumite masuri luate de guvern. Cristian Radulescu a explicat ca in guvern hotararile nu se iau cu majoritate. Mai mult, primul-ministru poate sa-si asume anumite decizii chiar daca membrii cabinetului nu sunt de acord.

Democratii critica "abuzul premierului"
La randul sau, vicepresedintele PD Cezat Preda, a acuzat, ieri, intr-o declaratie acordata NewsIn, referindu-ae la demiterea de catre premier a lui Sebastian Bodu "epurarea de catre PNL a membrilor PD din Guvern". Vicele PD a calificat decizia premierului, drept un abuz, cu atat mai mult cu cat demiterea lui Bodu s-a produs imediat dupa sedinta de joi a conducerii PNL, in care mai multi membri i-ar fi cerut aceasta masura premierului."Demiterea lui Bodu inseamna inceputul epurarii membrilor PD din Guvern de catre Tariceanu. Exista membri ai Executivului liberali, cum ar fi secretarul general al Guvernului sau alti ministri, acuzati de lucruri mult mai grave decat interviul acordat de Bodu", a declarat Cezar Preda. El a subliniat ca trebuie ca premierul sa accepte sa aiba o discutie in acest sens cu presedintele PD, Emil Boc. Preda a precizat ca liderii PD nu au fost in niciun fel consultati sau instiintati de hotararea primului-ministru."In PD nu s-a intamplat niciodata ca reprezentantii partidului sa ceara intr-o sedinta interna demiterea unui liberal", a mai adaugat Preda, spunand ca asemenea chestiuni nu se discuta decat in interiorul Aliantei. El a subliniat ca fostul sef ANAF a fost unul dintre sustinatorii Aliantie, fiind, in acelasi timp, si un demnitar care a muncit foarte mult pentru realizarea programului de guvernare. Partidul Democrat a criticat, joi seara, prin vocea presedintelui sau, Emil Boc, interventia premierului pe langa presedintele Romaniei in favoarea lui Dinu Patriciu, si-a exprimat solidaritatea fata de presedintele Traian Basescu si a anuntat ca nu iese de la guvernare. "Gestul premierului de a-i scrie presedintelui cu privire la o potentiala interventie in actul de justitie decrediblizeaza mesajul politic al Aliantei D.A./?/ Nu stim si nu cred ca e vorba de trafic de influenta, este treaba autoritatilor statului sa spuna acest lucru, dar cu certitudine este o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat. Nu este admisibil ca autoritatea executiva sa intervina in treburile puterii judecatoresti. Independenta puterii judecatoresti reprezinta o conditie fundamentala a statului de drept", a afirmat Emil Boc.

Liberalii, decisi sa-si termine mandatul
Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a declarat la finalul Biroului Permanent Central al partidului ca PNL "este decis sa reactioneze la orice fel de atac, de acum inainte". "Este si motivul pentru care este necesar sa revizuim modul in care au fost efectuate achizitiile publice in ultimii ani", a spus Vosganian. El a afirmat ca PNL va discuta cu PD pe tema restructurarii si ca, de asemenea, va discuta si cu partenerii de alianta in vederea unor colaborari pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. "PNL a decis
sa-si duca mandantul pana la capat", a spus Vosganian. "Orice negociere se poarta in interiorul partidelor care au angajat guvernarea si se poate chiar merge, o anumita perioada, pe un guvern minoritar /.../ Ne manifestam increderea in maturitatea politica a PD", a afirmat Vosganian. Vicepresedintele liberal a precizat ca PNL considera ca PC ar trebui sa discute mai intai cu PSD propunerea de formare a unei noi majoritati PSD-PNL-PC, "ca sa crute cate ceva din timpul PNL". Varujan Vosganian considera ca exista o mare diferenta intre biletul lui Tariceanu si rezolutia presedintelui Basescu. "In timp ce biletul scris de Tariceanu nu avea in vedere decat o buna informare a lui Traian Basescu si nu cuprindea nici o recomandare in legatura cu intrebuintarea acelui material, biletul celalalt includea recomandari destul de precise", a explicat Vosganian. De asemenea, Biroul Politic Central al PNL l-a somat pe seful statului, Traian Basescu, "sa revina in cadrul constitutional si sa fie mediator intre puterile statului, nu un sabotor al acestora".Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, nu a vrut sa faca declaratii nici la inceputul si nici la finalul sedintei BPC.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.