Criza politica din Romania afecteaza evolutia Bursei de Valori Bucuresti, aceasta inchizand o noua sedinta in scadere. Titlurile societatilor de investitii financiare, care sunt cele mai tranzactionate si cele mai lichide societati listate, au avut c

Criza politica din Romania afecteaza evolutia Bursei de Valori Bucuresti, aceasta inchizand o noua sedinta in scadere. Titlurile societatilor de investitii financiare, care sunt cele mai tranzactionate si cele mai lichide societati listate, au avut cea mai mare corectie, acestea deschizand sedinta direct in zona de scadere. "Probleme politice i-au determinat pe investitori sa isi marcheze profiturile si sa astepte calmarea situatiei din zona politica, ceea ce a dus la scaderea cotatiilor. Intreaga piata a reactionat negativ la ceea ce se intampla in politic", a declarat Adrian Simionescu, director Finans Securities.
Ieri, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ca PSD va declansa procedura de suspendare din functie a sefului statului si a precizat ca social-democratii cer ca Basescu si Tariceanu sa demisioneze din functii, iar justitia sa se autosesizeze in legatura cu acuzatiile pe care acestia si le-au adus.

Strainii, mai activi de la sfarsitul lunii

"Investitorii straini, in special, au ales sa astepte calmarea situatiei, acestia preferand sa nu intre pe bursa intr-o tara cu probleme politice la un nivel atat de ridicat. Cel mai probabil acestia vor intra in piata la sfarsitul lunii, insa abia din februarie", a mentionat Simionescu.
Vanzatorii au dominat piata, inca de la inceputul sedintei, astfel ca indicele BET avea o pierdere de 1,2%, BET C de 1%, iar BET-FI inregistra la inceputul zilei o pierdere de peste 2%. La inchiderea sedintei, indicele BET a ajuns la 8.400,49 puncte, in scadere cu 1,28%, in timp ce scaderea inregistrata de BET-C a fost de 5.258,79 puncte, mai jos cu 1,12% fata de ziua precedenta.

Presiunea la vanzare s-a simtit mai mult pe SIF

Presiunea la vanzare s-a simtit in special pe societatile de investitii, indicele BET-FI inchizand sedinta in scadere cu 1,93%. Rulajele cu titlurile societatilor financiare au ajuns in sedinta de ieri la peste 45 de milioane de lei, ceea ce inseamna 73,33% din totalul tranzactiilor realizate ieri in piata. SIF Oltenia, cu un rulaj de peste 15,9 milioane de lei, a fost cea mai tranzactionata companie. Cotatia companiei a inregistrat o corectie de 2,01%, pana la 3,42 lei pe unitate. SIF Moldova a mai recuperat pana la finalul zilei o parte din corectia de aproape 3%. Societatea a inchis sedinta la un pret de 3,15 lei, in scadere cu 1,87%. SIF Muntenia a ramas cel mai in urma in comparatie cu celelalte SIF, aceasta inchizand sedinta in scadere cu 2,29%, pana la 1,71 lei.

Rompetrol scade cu 2,32%

Pe sectorul petrolier, Rompetrol are o pierdere de 2,32% la 0,0928 de lei, pe fondul unor rulaje scazute, de 0,85 milioane de lei. Scaderea de pe Petrom a fost mai redusa, de doar 0,83%, pana la un pret de 0,595 lei pe actiune. Valoarea tranzactiilor a ajuns la 0,447 milioane de lei. In sectorul bancar, BRD a inchis sedinta la 20 de lei pe unitate, in scadere cu 1,48%. La inceputul zilei, cotatia bancii a ajuns sub pragul de 20 de lei, la minimul de 19,8 lei. Banca Transilvania nu a mai reusit sa se bucure de aceeasi stabilitate din sedinta precedenta, si a inchis ziua in scadere cu 0,97%, la un pret de 1,02 lei pe unitate. Cea de-a treia banca de la bursa, Banca Carpatica, a avut o pieredere de 1,67% pana la 0,59 lei. Dupa cateva sedinte de cresteri usoare, Transelectrica a inchis ieri mai jos cu 1,33%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,355 milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.