Fermierii romani trebuie sa depuna la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, in urmatoarele patru luni, cererile pentru obtinerea subventiilor europene, potrivit datelor furnizate de APIA. Producatorii agricoli vor declara pe proprie raspund
Fermierii romani trebuie sa depuna la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, in urmatoarele patru luni, cererile pentru obtinerea subventiilor europene, potrivit datelor furnizate de APIA. Producatorii agricoli vor declara pe proprie raspundere in cererea de plata, pana la data de 15 mai, numarul si dimensiunea parcelelor agricole utilizate, completand si o schita cu aceste parcele pe materialul grafic pus la dispozitie de APIA la centrul local. Potrivit APIA, cererea si materialul grafic vor fi depuse de fermier la centrul local APIA unde se va face controlul administrativ formal de catre un specialist al Agentiei. In cazul depistarii unor erori, fermierului i se va cere printr-o notificare sa le corecteze.
Cererea depusa va fi inregistrata si introdusa in baza de date a cererilor din Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), dupa care se va face o verificare incrucisata in care suma suprafetelor parcelelor agricole dintr-un bloc fizic este comparata cu suprafata din sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS).
Potrivit APIA, fermierii din blocurile fizice supradeclarate sunt notificati pentru clarificari si, daca este cazul, se fac controale pe teren. Dupa verificarea incrucisata se va face automatizat analiza de risc, in cadrul soft-ului complex utilizat de IACS. Rezultatul se consolideaza intr-o lista de ferme ce urmeaza a fi controlate si reprezinta un esantion care trebuie sa acopere minimum 5 la suta din totalul cererilor de sprijin.
Inspectorii APIA vor controla la fata locului toate fermele selectate, iar rapoartele acestora vor fi introduse in baza de date a IACS. De asemenea, se va efectua si un control externalizat prin teledetectie, aceste rapoarte fiind si ele introduse in baza de date a APIA. Dupa introducerea datelor de la controlul pe teren si dupa clarificarile obtinute de la fermieri, softul IACS va determina plata pentru fiecare cerere luand in calcul penalizarile aferente.
Se va face ulterior o verificare prin sondaj a calculelor efectuate, dupa care se aproba platile finale si fermierii sunt anuntati in acest sens. Lista cu platile si beneficiarii e trimisa la banca (trezorerie), iar banii sunt virati direct in conturile fermierilor. Fermierii primesc banii numai daca au cont bancar si sunt inscrisi in Registrul Fermelor.
Platile directe pe suprafata pentru producatorii agricoli vor veni de la UE numai dupa finalizarea anului agricol, in prima faza acestea fiind efectuate din bugetul national incepand cu luna septembrie.
In maximum o luna dupa notificarea la Bruxelles a platilor facute din buget vor veni si banii europeni.
In prezent, in Registrul Fermelor sunt inscrise 1,45 milioane ferme care insumeaza peste 9,4 milioane ha.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.