editorul www.rom2.de, unul dintre cele mai citite portaluri de internet din emigratie.
- In Spania s-a anuntat crearea unui partid romanesc. In Germania se poate discuta de o organizatie reprezentativa pentru romani?
- Nu se poate vorbi de
editorul www.rom2.de, unul dintre cele mai citite portaluri de internet din emigratie.
- In Spania s-a anuntat crearea unui partid romanesc. In Germania se poate discuta de o organizatie reprezentativa pentru romani?
- Nu se poate vorbi despre o organizatie reprezentativa pentru romanii din Germania. De ce nu exista o organizatie reprezentativa pentru romanii din Germania? Fiindca este o emigratie compusa din trei grupuri: etnici germani care vin din Romania, romani veniti inainte de 1989 si cei veniti dupa "revolutie". Daca etnicii germani sunt organizati exemplar, aproape militareste, folosind o structura ierarhica bazata pe considerente geografice, celelalte grupari sunt organizate la nivel de asociatie, bazate pe dreptul german de asociere, vechi de cateva decenii, si care ofera facilitati financiare si posibilitatea de a deduce bani de la impozit. Exista doua incercari de creare a unor organizatii reprezentative: prin Biserica Ortodoxa si la nivelul asociatiilor romano-germane.
Biserica Ortodoxa, recunoscuta oficial numai in landul Bavaria
- Stiu ca Biserica Ortodoxa Romana nu este recunoscuta la nivelul intregii Germanii...
- Biserica Ortodoxa a reusit sa fie recunoscuta ca biserica oficiala in landul Bavaria. In celelalte landuri federale, bisericile functioneaza ca asociatii. Aproape in fiecare oras mai mare, ma refer la cele cu peste 100.000 locuitori, exista cel putin o biserica ortodoxa. Situatia preotilor ortodocsi este insa dificila, neavand venituri sigure si regulate. In plus, exista doua grupari de biserici ortodoxe: una care este raportata ierarhic prin intermediul mitropolitului IPS Serafim - BOR, si o alta grupare, constituita din biserici infiintate inainte de 1989, care este ancorata ierarhic mitropolitului ortodox grec din Constantinopol.
- Care sunt asociatiile mai importante, exista o uniune la nivelul intregii Germanii Federale?
- Exista LARG - Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania, infiintata in noiembrie 2002. Ea grupeaza circa 12 asociatii. Cam tot atatea asociatii se afla in afara ligii. Avand in vedere ca majoritatea asociatiilor actioneaza local, in orasele in care au fost infiintate, aceste asociatii nu vad avantajele aderarii la LARG, cu atat mai mult cu cat, de la infiintare, LARG nu a putut convinge asociatiile reticente ce avantaje ar avea daca ar adera la aceasta liga. Sintetizand, exista incercari de coagulare a diasporei romanesti, care insa nu au vechime si nu conving inca prin actiuni. Un semn bun este recunoasterea Bisericii Ortodoxe romanesti in landul Bavaria ca biserica oficiala.
- Deci putem spune ca emigratia nu ar fi unita nici in Germania?
- Nu se poate spune ca este unita. In primul rand ca nu exista teluri comune care sa ii anime pe romanii din Germania. Lobby pentru Romania se face fragmentar, firesc pana la un moment dat... dar sinergiile se pierd. Problemele integrarii in societatea germana si le rezolva fiecare singur, de aceea multi sunt reticenti in a deveni membri intr-o asociatie. Initierea unui dialog cu autoritatile romane sau germane se face de catre fiecare asociatie in parte, si nu prin intermediul ligii LARG. In plus, cereri precum aceea ca romanii din Germania sa fie recunoscuti ca minoritate nationala sunt absurde, Constitutia germana oferind clar un raspuns in acest context. Liga LARG nu se poate considera nici pe departe reprezentativa, avand in vedere ca exista mai multe asociatii in afara decat inauntru ligii. Vechea si noua conducere - aproape aceeasi - nu a convins prin actiuni reprezentative. Se dorea singurul punct de contact catre DRRP sau autoritatile germane, dar acest rol trebuie acceptat si de asociatii. Membrii din consiliul de conducere ar trebui sa isi ia fiecare rolul in serios, de ofertanti de servicii pentru asociatiile membre. Nu se stie, de exemplu, ce a facut reprezentantul pentru activitati culturale al ligii in ultimi doi ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.