In 17 ani, la Brasov, numarul revolutionarilor a crescut de zece ori.

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic Brasov (AFDPBv), Octav Bjoza, isi aminteste ca in aprilie 1990, la Brasov, erau 125 de revolutionari. Au trecut 17 ani, iar din Asociatia „Decembrie ‘89" nu mai putin de 1.112 persoane au solicitat preschimbarea certificatelor de luptatori remarcati prin fapte deosebite. Adica de zece ori mai multi.

Revolutionari cu epoleti

Presedintele AFDPBv i-a nominalizat pe oamenii fostului regim care au devenit revolutionari. Din rindul fortelor de represiune deveniti revolutionari, Bjoza i-a amintit pe mr. Mihai Brebenel, seful plutoanelor de interventie ale Militiei, Ioan Dustinta, Biroul de Paza si Ordine al Militiei Brasov, col. Ion Lupu, seful trupelor de Securitate, mr. Cornel Rusu, mina dreapta a generalului Ioan Florea, si Nicolae Paraschiv, maior de Securitate, actualul secretar al Primariei Brasov. Cel din urma este acuzat ca in toamna lui ‘89 ar fi anchetat doi revolutionari autentici.

Octav Bjoza i-a amintit si pe fostii activisti deveniti revolutionari. Printre ei se numara Gheorghe Radulescu si Vasile Costea, fosti directori ai Gospodariei de Partid, Gheorghe Popic, secretar PCR al ONT si fost sef al Complexului ARO Palace, sau Victor Carausu, fost secretar UTC la fabrica de autocamioane. Presedintele AFDPBv a mai scos la iveala inca alti 16 directori, sefi de servicii sau chiar simpli angajati, care au ajuns revolutionari la asa-numitul „apel de seara". Bjoza a trimis lista la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, solicitind verificarea dosarelor si a sesizat Parchetul Militar Brasov si pe magistratul Dan Voinea pentru a audia toate persoanele nominalizate.