Colaborarea PD cu viitorul partid al platformistilor s-ar putea oficializa astazi la Consiliul National al democratilor. Emil Boc ii considera deja parte a Aliantei D.A.Ultimele zile au fost abundente in atacuri la adresa PNL si declaratii de deschidere fata de platformisti din partea mai multor lideri democrati. Ieri, liderul PD, Emil Boc, incerca chiar sa acrediteze ideea ca platformistii ar putea fi considerati parte a Aliantei D.A. „Ei (platformistii - n.r.) fac parte, in sens larg, din Alianta si avem nevoie de cei peste 30 de parlamentari ai platformistilor", declara ieri Emil Boc, adaugind ca PD va ramine la guvernare „atit timp cit vor fi un prim-ministru si o majoritate parlamentara". Ce pregateste PD

Surse din conducerea PD sustin ca se va merge chiar mai departe si ca la Consiliul National de Conducere de astazi este preconizata o rezolutie de colaborare cu Partidul Liberal Democrat al lui Stolojan si Stoica. Potrivit surselor, rezolutia va contine si un avertisment la adresa partenerilor liberali in care acestora li se va cere sa-si rezolve problemele interne „care afecteaza grav actul de guvernare si stabilitatea politica a Romaniei". Ideea a mai fost atinsa de liderul PD, Emil Boc, inca de acum doua saptamini.

UDMR face cu ochiul platformistilor

In acelasi timp cu PD, si UDMR si-a declarat ieri disponibilitatea de a discuta cu platformistii. „Daca PLD va deveni o forta politica aparte si va dori un dialog cu UDMR, noi sintem de acord sa discutam cu reprezentantii sai", a declarat Marko Bela. Mai mult, acesta crede ca saptamina viitoare va fi clar daca vom avea sau nu alegeri anticipate. „In acest moment nu avem majoritate. Exista variante, de la caz la caz, dar nu s-a clarificat. Sansa alegerilor anticipate in anul viitor a crescut. Cred ca saptamina viitoare vom afla raspunsul", crede Marko.

Congresul PLD, in ianuarie

Incepind de saptamina viitoare vor avea loc intilniri oficiale intre liderii PD si reprezentantii nou anuntatului Partid Liberal Democrat. Se vor purta discutii pentru a se arata predispozitia PD de a-i atrage pe parlamentarii platformisti de partea puterii, insa „rezistenta" disidentilor liberali va fi mare. Oricum, pina la sfirsitul lunii ianuarie nu se va intreprinde nici o actiune politica comuna PD-PLD, intrucit partidul lui Stolojan va fi ocupat cu constituirea juridica. Membrii viitorului partid aduna semnaturi si planuiesc primul congres care va alege conducerea si programul politic. Dupa calculele platformistilor, congresul va fi organizat undeva la sfirsitul lunii ianuarie, moment la care si PNL va avea un congres extraordinar pentru realegerea lui Calin Popescu Tariceanu. Tot atunci va fi lansat oficial si partidul lui Stolojan.