Pentru a-si proteja portofoliile de actiuni pe o perioada mai lunga de timp, adica peste un an, fondurile mutuale folosesc strategia de roll-over la Sibiu.

„In apropierea scadentelor, o parte dintre investitorii pe derivate, altii decit cei care au preferat varianta lichidarii pozitiilor cu marcarea profiturilor/pierderilor aferente, apeleaza la o alta operatiune, si anume roll-over. Acest tip de strategie este extrem de simpla si presupune mutarea efectiva a pozitiilor detinute de un investitor/speculator, de la scadenta apropiata la una mai indepartata", sustine Mirabela Coos, Trader la Broker Cluj.

De regula, strategia de roll-over este apanajul investitorilor pe termen mediu si lung, mai exact a arbitrajorilor, respectiv hedgerilor. Arbitrajorii isi prelungesc de cele mai multe ori pozitiile detinute la scadenta scurta atunci cind scadenta mai indepartata ofera randamente similare sau mai mari decit cele initiale.

Caz concret

De pilda, daca un arbitrajor a initiat o operatiune fara risc la scadenta decembrie 2006, cu un randament de 9%, el va fi interesat in operatiunea de roll-over atunci cind scadenta martie 2007 ii ofera un randament identic sau unul mai bun. De asemenea, un hedger care a urmarit protejarea portofoliului din piata spot (BVB) in fata unei posibile corectii mai semnificative, va continua aceasta operatiune la scadenta urmatoare, in masura in care preturile acesteia satisfac nevoile sale in acest sens, ne-a explicat Mirabela Coos. Roll-overul permite asadar obtinerea efectiva a acelor randamente anualizate prin prisma faptului ca, de obicei, randamentul unei operatiuni de arbitraj este dat pe o perioada determinata, adica pe 3, 6, 9 sau 12 luni, in functie de scadenta la care este initiata. Strategia de roll-over este vizata in cele mai multe dintre cazuri de investitorii pe termen mai lung, care au targeturi bine definite in ceea ce priveste profitabilitatea urmarita in decursul unui an de tranzactionare.

Ce fac speculatorii

„Aceasta strategie este rareori utilizata de speculatori, intrucit acestia, prin definitie, vind si cumpara la intervale scurte de timp, urmarind valorificarea rapida a diferentelor de pret. Am putea spune totusi ca exista si o categorie de speculatori pe termen mai lung, adica aceia care deschid pozitii pe care ramin o perioada mai indelungata, caz in care strategia de roll-over aserveste acest scop. De exemplu: un speculator care mizeaza pe o crestere a cotatiilor, deschide pozitii long la jumatatea lunii decembrie la aceasta scadenta, iar cu citeva zile inainte de inchiderea acesteia, lichideaza pozitiile si le redeschide la scadenta urmatoare", incheie Coos.