Afaceristul Dmitri Kovtun, care s-a intilnit cu Litvinenko si cu inca un fost spion KGB, a calatorit cu un avion ce s-a dovedit ulterior contaminat cu poloniu.

Investigatorii englezi au descoperit urme de Poloniu 210 in doua avioane apartinind companiei British Air-ways. Compania a declarat ca „un nivel scazut de radiatii" a fost detectat in aparatele de zbor de pe Aeroportul Heathrow din Londra. Este vorba despre doua avioane Boeing 767 care in ultimele saptamini au zburat pe rutele Moscova, Barcelona, Düsseldorf, Atena, Larnaca, Stockholm si Viena. Una dintre primele masuri de urgenta a fost contactarea celor peste 30 de mii de pasageri care s-au aflat la bordul acestor avioane de la imbolnavirea lui Litvinenko.

Rusi, peste tot rusi

Una dintre ultimele persoane care s-au intilnit cu Litvinenko, in ziua in care a fost otravit, este omul de afaceri rus Andrei Lugovoi, ex-spion KGB. Cei doi, in compania unui alt om de afaceri rus, Dmitri Kovtun, au luat ceaiul impreuna la un hotel londonez, potrivit cotidianului moscovit „Kommersant" care l-a intervievat pe Lugovoi. Era 1 noiembrie, cu 48 de ore inainte de imbarcarea afaceristului Kovtun pe un Boeing 767 cu destinatia Moscova, iar aparatul este unul dintre cele trei expertizate de anchetatori (al treilea avion este stationat la Moscova).

Pina acum, in cazul Litvinenko exista o singura acuzatie explicita: Mario Scaramella, italianul care este sub protectia politiei britanice de citeva zile, primul indicat ca suspect in acest caz. Acuzatia provine de la Litvinenko, care s-a confesat unui prieten, pe nume Yurij Felshtinski, care l-a vizitat la spital. Intervievat de doua televiziuni italiene, Felshtinski a afirmat: „… mi-a spus (Litvinenko) ca sigur Mario Scaramella l-a otravit, pentru ca Scaramella a sosit la Londra neanuntat, era foarte grabit si agitat si, mai ales, nu s-a atins de mincare in timpul cinei". „Mi-a spus ca il banuia pentru ca Scaramella mergea des in Rusia si ca cel putin de doua ori l-a vazut in birourile de la FSB."

Scaramella a lucrat pentru CIA

Intr-un interviu pentru RAITRE, Scaramella a negat acuzatia facuta de rusul de la Paris. El nu si-a precizat pozitia, dar a spus ca „politia engleza, oficial, nu ma numeste nici cercetat, nici suspect". In urma cu doua zile, ministrul italian de Externe, Massimo d’Alema, a fost nevoit sa raspunda in parlament unor intrebari legate de Scaramella. Ministrul a afirmat ca Scaramella nu a lucrat niciodata pentru serviciile secrete italiene, dar ca s-a oferit de doua ori sa o faca. A fost respins pentru ca i-au fost verificate antecedentele.

Intr-un interviu acordat in urma cu doi ani cotidianului „La Reppublica", intrebat cum a ajuns consultant in dosarul Mitrokin, Scaramella a raspuns: „In SUA, unde am fost contactat de CIA, mi s-a cerut sa merg in Columbia, pentru ca trebuia inteleasa conexiunea intre traficantii de droguri si spionii rusi, iar acolo am devenit profesor, la San Jose University; un domn de la CIA mi-a spus ca un procuror de la Palermo cauta un colaborator intr-o ancheta cu nuclear si spioni rusi."