Criticat la Riga pentru ca isi tine trupele in zonele „sigure" din Afganistan, presedintele francez Jacques Chirac cere statut egal cu americanii, in NATO, pentru europeni.

„Ne-am bazat prea mult timp pe aliatii nostri americani. Trebuie sa ne sporim contributiile nationale si sa consolidam rolul UE", scria presedintele Frantei, Jacques Chirac, in cotidianul britanic „The Guardian", inaintea inceperii summitului NATO de la Riga. Oferind drept exemplu implicarea europeana in Balcani (Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei) si Liban (sub mandat ONU), Chirac pledeaza pentru mobilizarea statelor membre ale Uniunii Europene pentru ca vocea acestora sa fie auzita mai puternic in Alianta. Presedintele francez face astfel referire la dominarea NATO de catre Statele Unite si cere ca europenii sa capete un statut egal cu cel al partenerilor lor de peste ocean, preluind, neaparat cu mandat din partea institutiilor internationale legitime (cum ar fi ONU sau Consiliul de Securitate), o parte mai mare a responsabilitatilor acolo unde sint mai bine plasati geografic sau diplomatic. Pentru aceasta insa, Chirac atrage atentia ca statele membre trebuie sa faca un efort militar adecvat, aluzie la reticenta multora de a aloca fonduri suficiente sectorului apararii.

Misiune posibila

Atit secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cit si presedintele SUA, George W. Bush, au insistat, in declaratii facute inaintea inceperii summitului, ca misiunea din Afganistan va avea succes numai cu conditia ca „statele membre sa accepte sarcini dificile si sa furnizeze capacitatile pe care comandantii NATO le cer". Cei doi faceau aluzie la faptul ca tari ca Franta, Germania, Spania si Italia isi tin trupele departe de zonele periculoase, astfel incit, de la inceputul anului, 90% din pierderile de vieti au fost suferite numai de SUA, Marea Britanie, Canada si Olanda.