Cu ocazia Consiliului ministrilor Economiei si Finantelor care a avut loc luni si marti, comisarul Laszlo Kovacs si-a prezentat planul de consolidare a sistemului de taxare pentru corporatiile europene.

Obiectivul principal al planului lui Kovacs este de a reduce hatisul fiscal cu care se confrunta companiile care opereaza in mai multe state europene, ajutindu-le pe acestea sa economiseasca timp si bani. In acest scop, se are in vedere mai ales introducerea unei baze comune europene de taxare a profiturilor corporatiilor. Propunerea legislativa ar trebui finalizata pina in 2008, urmind a intra in vigoare in 2011. Kovacs a fost atent sa precizeze ca propunerea sa nu are in vedere introducerea unei taxe minime pentru corporatii, ceea ce ar stirni opozitia statelor care in prezent promoveaza un nivel scazut al taxelor pe profit, ca masura de incurajare a investitorilor straini (printre acestea se numara cele trei state baltice, precum si Romania si Bulgaria). De altfel, o propunere de introducere a unui nivel minim pentru taxele pe profit a fost deja respinsa la nivel european.

In ciuda asigurarilor lui Kovacs, mai multe state si-au exprimat temerea ca planul sau ar putea fi un Ącal troian" pentru introducerea, mai apoi, a unui nivel minim de taxare a profiturilor corporatiilor. O astfel de intentie ar justifica si sustinerea foarte mare de care se bucura planul din partea Germaniei, stat in care nivelul taxelor pentru companii este foarte ridicat si care, in consecinta, se confrunta cu problema relocarii unor firme in zone cu conditii fiscale mai avantajoase. Germania, care va prelua presedintia UE la 1 ianuarie 2007, a anuntat ca va promova planul lui Kovacs in timpul mandatului sau.

Pina in prezent, 18 dintre cele 25 de state membre UE, la care se adauga Romania si Bulgaria, au anuntat ca sustin Ącu prudenta" acest proiect.