Valoarea totala a prejudiciului este de aproape 500 de miliarde de lei vechi, iar Staicu este urmarit pentru obtinerea ilegala a unui imprumut de 80 de miliarde. Banca Internationala a Religiilor a intrat in faliment in anul 2000.

Mare
Valoarea totala a prejudiciului este de aproape 500 de miliarde de lei vechi, iar Staicu este urmarit pentru obtinerea ilegala a unui imprumut de 80 de miliarde. Banca Internationala a Religiilor a intrat in faliment in anul 2000.

Mare fan al fostului presedinte, Dinel Staicu, intre doua reprize de fotbal si administrarea SIF Oltenia, si-a facut un adevarat cult pentru persoana acestuia, achizitionand de-a lungul timpului sute de obiecte care au apartinut fostului conducator (autoturisme, haine, obiecte si chiar casa din Craiova a lui Ceausescu).
Nu s-a oprit aici, a construit chiar si un parc de distractii la periferia Craiovei, denumit RSR, unde statuile cu Ceausescu sau Lenin sunt asezate la loc de cinste. Lui Ceausescu ii mai tin companie busturile lui Mihai Viteazul, al maresalului Ion Antonescu, dar si statuia fostei glorii a Universitatii Craiova, Ion Oblemenco, si cele ale actorilor Amza Pellea si Toma Caragiu.
Mai interesant este faptul ca, la un moment dat, Dinel Staicu venea cu o declaratie surprinzatoare si anume ca a cumparat cu 2000 de dolari dosarul original in legatura cu procesul si executia sotilor Ceausescu.
Acum insa, Dinel Staicu pare mai preocupat de propriul dosar, pentru ca are unul la DNA si a fost trimis in judecata alaturi de fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, Ion Popescu.
Conform Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada iulie 1999 - februarie 2000, in calitate de presedinte al bancii, director si respectiv sef serviciu, Ion Popescu, Radian Raceala si Viorica Dutu au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta si credite in valoare de peste 180 de miliarde de lei vechi catre 11 societati comerciale controlate de omul de afaceri Dinel Staicu.
Anchetatorii sustin ca toate creditele acordate lui Staicu s-au acordat cu documentatii incomplete, in lipsa analizei bonitatii clientului si a posibilitatii de rambursare a creditelor, dar si prin acceptarea unor garantii fictive. Cu o parte din banii de la BIR sub forma de imprumuturi (reinvestirea profitului!?) au fost folositi de catre Dinel Staicu la cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, institutie la care detine functia de presedinte. Staicu a solicitat si a obtinut incheierea conventiilor de cesiune de creanta si a contractelor de credit cu evidenta incalcare a dispozitiilor legale si a folosit sumele de bani astfel obtinute in interesul altor societati pe care le controla. O parte din banii obtinuti de la BIR sub forma de imprumuturi, aproximativ 40 de miliarde ROL, au fost folositi de catre inculpat la cumpararea unor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societati pe care le controla. Prejudiciul cauzat prin infractiune bancii este in suma de 187.321.734.408 ROL la nivelul anului 2000 si se compune din 80.535.611.000 ROL creat prin acordarea liniilor de credit si 106.786.123.408 ROL creat prin aprobarea si incheierea contractelor de cesiune creante. Pana la aceasta data, prejudiciul nu a fost recuperat. Dosarul s-a trimis la Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.