Romania este pe locul doi la numarul de reclamatii la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dupa Rusia, finalul anului 2007 anuntandu-se unul covarsitor in sentinte favorabile fostilor proprietari, intr-o singura zi CEDO condamnand
Romania este pe locul doi la numarul de reclamatii la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dupa Rusia, finalul anului 2007 anuntandu-se unul covarsitor in sentinte favorabile fostilor proprietari, intr-o singura zi CEDO condamnand statul roman la plata unui milion de euro. Secretarul de stat Beatrice Ramascanu, directorul Directiei Agentul Guvernamental din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe, afirma ca este ingrijorator numarul mare de cauze pe chestiunea proprietatii, care expun statul roman - in lipsa constatarii de catre Curtea Europeana ca mecanismul de despagubire prin Fondul Proprietatea este unul eficient, Guvernul de la Bucuresti fiind obligat sa achite contravaloarea de piata a imobilelor revendicate. Ramascanu atrage atentia ca Romania este monitorizata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei in ce priveste intarzierile la modificarea cadrului legilor sigurantei nationale, ca urmare a hotararii CEDO in cazul Rotaru. Concret, Comitetul de Ministri considera ca legislatia romaneasca nu impune limite destul de clare in activitatile de strangere, inregistrare si arhivare a informatiilor privind securitatea nationala.
Neexecutarea hotararilor judecatoresti
Ramascanu spune ca in ceea ce priveste condamnarile pe anul acesta, numarul lor a crescut. "Atunci cand ai o cauza pilot solutionata dintr-o anumita categorie, tipologie de cauze, odata pronuntata cauza pilot, toate celelalte pe care Curtea le apreciaza ca fiind repetitive urmeaza soarta cauzei pilot", spune ea. Referindu-se la sumele pe care Romania trebuie sa le plateasca ca despagubiri, Ramascanu declara, citata de Mediafax, ca in cei 12 ani de Conventie "sume achitate deja sunt 4.501.869 de euro. Pentru perioada in care, inainte de intrarea in vigoare a Protocolului 11, eram la Comisie si sumele se acordau fie in dolari, fie in franci francezi, am platit 153.655 de dolari si, in acele hotarari care erau pronuntate de Curte (pe dispozitiv sau de Curte) pe franci francezi, 424.100 de franci francezi. Acestia sunt bani deja platiti. Nu am adaugat hotararile care nu au ramas definitive.
Neexecutarea unor hotarari judecatoresti care obligau fie comisii locale, fie primarii, fie, in general, entitati ale administratiei publice locale sau centrale, sa execute o anumita obligatie impusa de instanta judecatoreasca. Asta este a doua mare problema dupa proprietate. Si este o problema care nemultumeste CEDO in ansamblul ei pentru ca pana la valul de noi state membre, foste state comuniste, Occidentul, CEDO nu prea s-a lovit de aceasta problema a neexecutarii hotararilor judecatoresti pentru ca hotararea judecatoreasca este privita ca fiind o lege, un lucru absolut si sfant de-a dreptul, pe care esti obligat sa o executi, de bunavoie", adauga aceasta. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.