Consiliul Superior al Magistraturii ii acuza membrii Comisiei pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor ca si-au depasit atributiile constitutionale in momentul in care s-au pronuntat in ceea ce priveste procedurile judiciare derulate in cazul O
Consiliul Superior al Magistraturii ii acuza membrii Comisiei pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor ca si-au depasit atributiile constitutionale in momentul in care s-au pronuntat in ceea ce priveste procedurile judiciare derulate in cazul Ovidiu Tender si au constatat incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului de afaceri in timpul anchetei. "Consiliul Superior al Magistraturii considera ca s-a depasit competenta constitutionala a Parlamentului Romaniei prin faptul ca atribute ce au fost conferite prin lege doar instantelor de judecata sunt exercitate de catre Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale", se arata intr-un comunicat al CSM. Consiliul subliniaza ca puterea judecatoreasca se exercita numai de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti stabilite de lege (art. 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara). "Comisia se exprima in sensul nerespectarii deontologiei profesionale si legii de catre magistratii care au instrumentat dosarul in care este inculpat Ovidiu Tender, elemente cu privire la care se poate pronunta doar Consiliului Superior al Magistraturii, conform Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara", mai mentioneaza CSM.
"Comisia se erijeaza instantei"
In aceste conditii, conform comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii, Comsia parlamentara "se erijeaza instantei de judecata prin faptul pronuntarii asupra unor elemente ce sunt verificate doar in cursul derularii procedurilor judiciare de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa (articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului)".
Pe de alta parte, in opinia CSM, care explica deputatilor ce inseamna Magistratura, ingrijorator este si faptul ca scrisoarea adresata de Comisie lui Ovidu Tender, continand rezultatele "anchetei", nu a fost remisa si Consiliului.
Opinia CSM este foarte apropiata de cea a Parchetului General care considera ca deputatii din cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului au realizat ancheta in ceea ce-l priveste pe Tender ascultand doar varianta acestuia.
Concluziile deputatilor
Comisia pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor a constatat, in urma cu cateva zile, incalcari ale drepturilor fundamentale ale lui Ovidiu Tender in cadrul anchetei realizata de procurorii Parchetului instantei supreme. Parlamentarii au stabilit ca plangerea lui Tender sa fie transmisa ministrului Justitiei si procurorului general al Romaniei, pentru analizarea situatiei si posibilitatea demararii unei anchete privind modul in care au fost respectate drepturile omului de afaceri de catre procurori. In urma examinarii documentelor depuse de catre omul de afaceri si a audierii acestuia in 13 septembrie, Comisia a constatat incalcarea urmatoarelor drepturi fundamentale: prezumtia de nevinovatie, dreptul la libera expirmare, libertatea individuala si dreptul la un proces echitabil. De asemenea, deputatii au stabilit ca Tender a fost arestat de doua ori in baza aceluiasi mandat, fiind lipsit de libertate "in mod nejustificat", fapt ce i-a pus in pericol sanatatea. Practic, parlamentarii sustin ca afirmatia lui Ovidiu Tender privind "hartuirea" in timpul anchetei efectuate de Parchetul instantei supreme la care a fost supus "se justifica".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.