Ecstasy poate imbunatati memoria pacientilor cu maladia Parkinson, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite si publicat pe newscientist.com. Studiul realizat in laborator pe cobai a sugerat ca drogul sintetic e
Ecstasy poate imbunatati memoria pacientilor cu maladia Parkinson, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite si publicat pe newscientist.com. Studiul realizat in laborator pe cobai a sugerat ca drogul sintetic ecstasy poate creste numarul de celule producatoare de dopamina. In cazul maladiei Parkinson, numarul acestor celule producatoare de dopamina scade foarte mult. Studii anterioare efectuate pe subiecti umani au indicat faptul ca ecstasy are un efect negativ asupra creierului, deoarece afecteaza neuronii care semnaleaza serotonina, o substanta cu rol cheie in procesul de memorare.
Profesorul Jack Lipton, de la Universitatea din Cincinnati, si colegii sai au administrat ecstasy femelelor gestante de cobai si au descoperit ulterior ca puii rezultati nu sufereau de nici o afectiune a creierului. In schimb, cercetatorii au remarcat o triplare a numarului de celule producatoare de dopamina. Aceste celule erau si mai bine conectate si dezvoltate decat ar fi fost normal, sugerand ca functionau mai bine. Totusi, celulele producatoare de dopamina embrionice cultivate in laborator expuse unor doze mari din acest drog au murit. Lipton este de parere ca drogul ecstasy poate preveni moartea programata a celulelor care are loc in mod normal atunci cand neuronii sunt stresati, asa cum se intampla in cazul unor boli degenerative printre care se numara si maladia Parkinson. Lipton a sugerat ca este posibil ca pe viitor sa se dezvolte niste medicamente similare drogului ecstasy care sa fie utilizate pentru a creste numarul de celule producatoare de dopamina in cazul pacientilor cu Parkinson fara ca acestea sa afecteze negativ ceilalti neuroni. Studiul a fost prezentat la cea mai recenta conferinta a Societatii de neurostiinta din Atlanta, Statele Unite. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.