"Elk Cloner" a fost primul virus de computer din istoria omenirii, lansat in "spatiu", adica in afara computerului sau laboratorului in care a fost conceput. Scris de Rich Skrenta, in 1982, virusul se atasa la sistemul de operare Apple DOS 3.3 si se
"Elk Cloner" a fost primul virus de computer din istoria omenirii, lansat in "spatiu", adica in afara computerului sau laboratorului in care a fost conceput. Scris de Rich Skrenta, in 1982, virusul se atasa la sistemul de operare Apple DOS 3.3 si se raspandea cu ajutorul dischetei. "Elk Cloner" a fost initial o gluma, pe care un elev de scoala a inclus-o intr-un joc. Jocul putea fi jucat, dar la al 50-lea start, virusul era activat. Ecranul computerului devenea negru si aparea pe el o poezie despre virusul numit "Elk Cloner". Atunci, computerul Apple II era infectat. Richard Skrenta, acum in varsta de 39 de ani, este CEO la compania americana Topix.net.
Primul virus de PC a fost un virus de boot numit "(c)Brain" si a fost creat, in 1986, de doi frati, Basit si Amjad Farooq Alvi, din Lahore, Pakistan. Acestia au spus ca menirea virusului lor era sa deterioreze copiile piratate ale unui soft pe care tot ei il construisera. Analistii sustin totusi, pe baza unui cod care sta la baza virusului, ca Brain a fost precedat de "Ashar", un virus similar.
Inainte de extinderea retelelor de internet, cele mai multe virusuri se raspandeau prin intermediul dischetelor. Unii virusi ajungeau in computere prin programe de infectare stocate pe dischete, in timp ce altii se instalau singuri in sectorul boot.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.