Terenurile pentru constructia de locuinte se vor scumpi, in urmatoarele luni, cu pana la 10%, estimeaza analistii imobiliari. Acestia spun ca preturile vor continua sa creasca, desi puterea de cumparare a romanilor este inca foarte redusa.
&nb
Terenurile pentru constructia de locuinte se vor scumpi, in urmatoarele luni, cu pana la 10%, estimeaza analistii imobiliari. Acestia spun ca preturile vor continua sa creasca, desi puterea de cumparare a romanilor este inca foarte redusa.
Pretul terenurilor din jurul Capitalei, si nu numai, destinate constructiei de locuinte, va creste, in urmatoatele luni, cu circa 10%, in conditiile in care tara noastra va deveni membra a Uniunii Europene, sunt de parere analistii imobiliari. Ei nu-si pot explica de ce preturile terenurilor au luat un asemenea avant in ultimii doi ani, avand in vedere ca puterea de cumparare a populatiei este destul de restransa. Pe de alta parte, analistii estimeaza ca terenurile pentru constructia de supermarketuri nu vor suferi modificari, ci vor continua sa aiba aproximativ aceeasi valoare ca si acum, chiar daca retailerii spun ca pretul lor este mult prea mare, comparativ cu alte state europene.

Banca Centrala monitorizeaza segmentul terenurilor, iar cresterea valorii acestora peste 10%, in urmatoarea perioada, ar putea-o determina sa ia dec izii mult mai riguroase decat pana acum in privinta creditarii. „Daca
s-ar intampla ca pretul terenurilor sa creasca mai mult de 10%, sa spunem cu pana la 25%, atunci riscam sa nu mai putem lua un credit. Spre exemplu, daca terenul costa 100.000 euro, prin normele pe care BNR le-ar putea aplica, nu am reusi sa luam credit decat pentru 60.000 sau 80.000 euro“, ne-a explicat Liviu Ureche, analist imobiliar. El si-a aratat nedumerirea pentru faptul ca „nu avem nici o justificare referitor la preturile mari care caracterizeaza acest segment, mai ales ca romanii nu au putere de cumparare“. In plus, Ureche este de parere ca, pe viitor, va exista o reticenta in privinta cererii, iar valoarea terenurilor ar putea creste proportional cu salariile. „Daca ne cresc salariile, este normal sa putem justifica si o crestere a preturilor la terenuri, chiar daca la noi lefurile au valori mult prea mici“, ne-a explicat analistul imobiliar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.