Consilierul pe probleme de securitate al primului-ministru, Marius Oprea, va coordona un grup de lucru, cu scopul de a modifica Ordonanta CNSAS, in sensul eliminarii sintagmei "Securitatea ca politie politica" si introducerii obligativitatii publicar
Consilierul pe probleme de securitate al primului-ministru, Marius Oprea, va coordona un grup de lucru, cu scopul de a modifica Ordonanta CNSAS, in sensul eliminarii sintagmei "Securitatea ca politie politica" si introducerii obligativitatii publicarii listei fostilor ofiteri de securitate. "Grupul de lucru este constituit din Cristian Parvulescu, Stejarel Olaru, Ionut Dogaru, Claudiu Secasiu si Constantin Ticu Dumitrescu. Noi intentionam sa propunem eliminarea din textul actului normativ a sintagmei <<Securitatea ca politie politica>> si introducerea obligativitatii publicarii listei fostilor ofiteri de securitate", a declarat ieri Oprea, potrivit Mediafax. Consilierul primului-ministru a mai afirmat ca in urma dezvaluirii persoanelor care au facut parte din fosta Securitate, munca de cercetare a departamentului pe care il conduce va fi usurata. "Odata ce vor fi facute publice persoanele care au facut parte din Securitate, presa si opinia publica trebuie sa-si asume rolul de a-i deconspira si nu va mai fi nevoie sa alerg eu dupa ei prin Guvern", a spus Oprea. El a depus ieri, la Cabinetul lui Tariceanu, raportul referitor la activitatea fostilor ofiteri de Securitate, Silvian Ionescu, seful Garzii de Mediu si Aurel Teodorescu, directorul Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.
O prioritate
Tot ieri, presedintele Comisiei juridice a Senatului, Peter Eckstein Kovacs a declarat, la sfarsitul vizitei sale la CNSAS, ca pe ordinea de zi a Comisiei pe care o conduce va fi pusa, "cu celeritate", la inceputul sesiunii ordinare din septembrie, Ordonanta privind deconspirarea Securitatii ca politie politica. "Am avut o discutie cu presedintele CNSAS pentru a stabili cand ar fi bine sa punem pe ordinea de zi acest proiect de lege", a spus presedintele Comisiei juridice a Senatului, citat de Rompres. "Toata lumea este de acord ca a trecut o vreme destul de indelungata si destul de zbuciumata de aplicare a acestei ordonante. Este timpul sa tragem concluziile si sa operam unele amendamente care se impun datorita aplicarii in practica a acestei ordonante", a adaugat presedintele Comisiei juridice. Acesta a refuzat insa sa mentioneze care vor fi eventualele amendamente ce vor fi luate in discutia comisiei. Reuniti ieri seara, la Palatul Victoria, liderii Aliantei PNL-PD au admis ca trebuie modificata legea CNSAS in vederea eliminarii ambiguitatilor, mai ales cea care se refera la colaborarea cu securitatea ca politie politica. "Am discutat si am cazut de acord sa participam impreuna la modificarea legii CNSAS in vederea eliminarii ambiguitatilor din lege, in special cea legata de colaborarea cu securitatea ca politie politica, care creeaza destul de multe interpretari", a declarat presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. El a mai spus ca la nivelul Aliantei se va reuni un colectiv care va face o propunere de modificare a legii.
PD renunta la ofiteri daca se modifica legea
Potrivit unor surse din cadrul Aliantei, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut aseara liderilor PD sa faca un efort si sa scape de securistii dovediti din partid. "Sub nicio forma!", a fost raspunsul conducerii PD, care a anuntat ca asteapta intai sa se modifice legea, in sensul eliminarii ambiguitatii legate de colaborarea cu securitatea ca politie politica.
La randul sau, ministrul democrat al Muncii, Gheorghe Barbu, i-a luat apararea lui Aurel Teodorescu, spunand ca nu il poate da afara, pentru ca a ocupat functia prin concurs. Aceleasi surse ne-au spus ca Aurel Teodorescu a fost sustinut de Traian Basescu pentru functia de la OMFM.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian a spus ieri ca, in chestiunea celor doi democrati care au recunoscut ca au fost ofiteri de Securitate, "PD are o problema" deoarece promoveaza astfel de persoane. "Cel care a colaborat cu Securitatea si nu declara, are o problema. Insa daca cineva a declarat ca a colaborat cu Securitatea si inca este promovat, atunci cei care il promoveaza au o problema", a declarat Vosganian, citat de NewsIn. (V.D./O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.