La mina Escondida din Chile, greva celor peste 2.000 de muncitori continua pentru a treia saptamana consecutiv deoarece patronatul nu a prezentat inca o oferta suficient de convenabila pentru mineri.
Protestul angajatilor este in primul rand

La mina Escondida din Chile, greva celor peste 2.000 de muncitori continua pentru a treia saptamana consecutiv deoarece patronatul nu a prezentat inca o oferta suficient de convenabila pentru mineri.
Protestul angajatilor este in primul rand motivat de cereri salariale mai mari, prilejuite de incheierea contractului colectiv de munca pentru urmatorii trei ani. Initial, muncitorii cerusera sporuri anuale de 13%, plus bonusuri pentru fiecare angajat, dar patronatul nu a oferit decat mariri de 4% si bonusuri de maximum 18.000 de dolari, cu mult sub nivelul solicitat, de peste 30.000 de dolari.
Se pare ca angajatii, hotarati sa profite de pe urma cresterii profitabilitatii companiei BHP Billiton, precum si a sectorului minier in general, nu vor accepta nicio oferta de sporuri mai mica de 10%.
Intre timp, profitand de o lege chiliana in acest sens, BHP este pe cale sa restaureze intre 40 si 60% din capacitatea operationala a minei prin colaborarea cu muncitori interimari pe perioada conflictului de munca.

Profituri anuale de peste 10 miliarde de dolari la BHP

Refuzul BHP de a accepta doleantele angajatilor este cu atat mai surprinzator cu cat compania are in aceasta perioada profituri record. Dupa cum informeaza La Tribune, corporatia anglo-australiana se pregateste sa anunte saptamana aceasta o cifra de profit anual situata intre 10,2 si 10,6 miliarde de dolari, cu mult peste profitul anual de 6,5 miliarde de dolari realizat anul trecut.
Desi compania australiana s-a tot plans de costurile din ce in ce mai mari cu salariile si materialele de productie, totusi profitul anual explodeaza din cauza cresterii foarte mari a productiei la fier, aluminiu, cupru, nichel si gaz natural.

Industria miniera profita de pe urma cererii masive de pe piata asiatica

Profiturile atat de mari ale companiei australiene sunt insa motivate mai ales de cererea foarte mare din ultimii ani pe pietele chineza si indiana.
Cererea foarte mare determina ridicarea nivelului preturilor la principalele metale cu mult peste valorile din anii precedenti, dar si stimuleaza marirea capacitatii productive. Ritmul cresterii preturilor la cupru este accelerat in mod constant de cererea chineza: numai luni, la Bursa din Londra, pretul la cupru s-a marit cu 110 dolari, ajungand la 7.590 de dolari tona. Valoarea cuprului este la randul ei partial ridicata de chiar conflictul de munca pe care l-a determinat. Paralizarea minei Escondida, care da in conditii normale de functionare 8,5% din productia globala de cupru, a cauzat printre investitori ingrijorare cu privire la securitatea resurselor miniere.

Consolidari pe piata miniera

Insa un incident de tipul celui din Chile nu va putea sa incetineasca ritmul exploziv de crestere al industriei miniere. Numarul ridicat al anunturilor de preluari care apar zilele acestea este un semn clar ca industria se afla in boom. Luni, principalele agentii de presa au anuntat posibila alianta, urmand sa aiba loc in luna octombrie, intre cele mai mari doua companii rusesti producatoare de aluminiu, Rusal si Sual. Dupa cum se arata in La Tribune, Rusal si Sual impreuna ar avea o cifra de productie anuala de aproximativ 3,7 milioane de tone, putand sa detroneze pana in 2013 compania americana Alcoal din pozitia de numarul unu mondial in productia de aluminiu. Tot luni a fost dat publicitatii si anuntul aliantei dintre EuroZinc Mining Corp. si Lundin Mining Corp. Compania producatoare de cupru si zinc astfel formata va avea un capital de aproximativ 3 milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.