Paula Grigore, Bucuresti: ""Sunt o pensionara in varsta de 80 de ani si am o problema pe care nu o pot rezolva singura. Am doua locuri de munca de unde nu reusesc sa obtin adeverinta. In perioada 1949-1950, cand am lucrat in invatamant, si perioada 1

Paula Grigore, Bucuresti: ""Sunt o pensionara in varsta de 80 de ani si am o problema pe care nu o pot rezolva singura. Am doua locuri de munca de unde nu reusesc sa obtin adeverinta. In perioada 1949-1950, cand am lucrat in invatamant, si perioada 1.12.1953-29.05.1958, cand am lucrat la o intreprindere care a fost demolata in anul 1988. De asemenea, in perioada 1946-1949 am urmat cursurile unei scoli de marina. Mentionez ca am multe sporuri de munca grea, dar si pentru faptul ca am lucrat pe timp de noapte. Problema este ca nu reusesc sa-mi fie luate in calcul la recalcularea pensiei aceste sporuri si nici nu pot aduce adeverinte de la cele doua locuri de munca pe care le-am avut, deoarece nu gasesc arhivele acestora. Va rog mult sa ma indrumati dumneavoastra"".
Fane Andreea, Ploiesti: ""Sunt pensionara la limita de varsta cu vechime completa si am iesit la pensie la data de 30.02.2006. In perioada 01.11.1945-10.12.1955 am lucrat in invatamant. La intocmirea cartii de munca nu mi s-a trecut salariul, ci doar vechimea. Va rog sa ma ajutati sa descopar adresa arhivelor acestor unitati, pentru a putea obtine adeverintele cu salariile respective"".
Angheluta Constantin, Petrosani: ""Sunt de zece ani pensionar pentru vechime in munca completa si am iesit la pensie la limita de varsta in anul 1996. Problema mea este ca am lucrat la o intreprindere care a dat faliment in urma cu cinci ani si de atunci eu nu pot sa gasesc arhiva acestei intreprinderi, si prin urmare nu pot sa fac rost de adeverintele necesare recalcularii pensiei. Va rog sa-mi spuneti dumneavoastra ce pot sa fac in acest caz"".
RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.
Catun Vasile, Bucuresti: ""Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv si care este legata de Casa de Pensii a Sectorului 4. In anul 1993 mi s-a recalculat pensia si in urma recalcularii mi s-au acordat 3,12761 puncte si respectiv 7.240.230 ROL. La data de 10.11.2002 am parasit Romania pentru o perioada mai indelungata de timp. Atunci cand m-am intors in tara am intrat in posesia a doua adrese trimise de Casa de Pensii a Sectorului 4. Intr-un pilc am gasit o decizie de recalculare a pensiei privind acordarea pensiei pentru munca depusa si limita de varsta, iar in al doilea plic am gasit decizia privind recalcularea pensiei din sistemul public, unde imi este acordat un numar de puncte mult mai mic decat cel pe care il primisem inainte sa parasesc tara. Dansii spuneau ca, in urma unei cereri pe care as fi facut-o eu, au revizuit recalcularea pensiei, dar eu nu am facut nimic in acest sens. Am facut o contestatie la Casa de Pensii, dar fara nici un rezultat. Va rog sa ma sfatuiti, deoarece mi se pare intolerabil de acceptat asa ceva"".
RASPUNS: Va rugam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon infoline 021-2509111 sau 0800.826727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dvs.
Udrea Dan, Bucuresti: ""In anul 1992 am primit mai multe certificate de actionar la o anumita societate. In acesta se spune ca sunt detinatorul unui numar de 900 de actiuni. Din 1992 si pana in prezent nu mai stiu nimic despre soarta societatii respective. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac cu acest certificat, unde trebuie sa ma adresez?"".
Magdalena Ion, Tulcea: ""Am zece certificate de actionar. In anul 1995 am fost inregistrat la o societate. Nu am primit nici un raspuns de la dansii. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac si unde sa ma adresez?"".
RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial, datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.
Cosmovici Marian, Bucuresti: ""As dori si eu adresa de la institutia Avocatul Poporului pentru consiliere juridica. Va multumesc"".
RASPUNS: Va puteti adresa la Avocatul Poporului de luni pana joi intre orele 9:00 si 6:00 si vineri intre orele 9:00 si 12:00 la adresa din Bucuresti, Strada Eugeniu Carada 3, Sector 3, telefon 021-312.71.34, 021-312.94.62, e-mail: avp@avp.ro.

Am primit la redactie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.