Politicienii care au facut politie politica au comis un lucru grav si nu ar trebui sa mai ocupe functii inalte in stat. Aceasta este parerea majoritatii romanilor, cuprinsa intr-un sondaj Insomar, dat ieri publicitatii. Analiza sociologica a fost rea
Politicienii care au facut politie politica au comis un lucru grav si nu ar trebui sa mai ocupe functii inalte in stat. Aceasta este parerea majoritatii romanilor, cuprinsa intr-un sondaj Insomar, dat ieri publicitatii. Analiza sociologica a fost realizata in perioada 4-8 august, pe un esantion de 1158 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate in 48 de localitati urbane si 53 de localitati rurale din 40 de judete si municipiul Bucuresti. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 3%. Astfel, peste 77 dintre subiecti au apreciat ca oamenii politici care au facut politie politica au savarsit un lucru destul de grav (42%) si foarte grav (35%). Doar 17% au considerat acest lucru "nu prea grav" si doar 6% "deloc grav". In cazul in care se dovedeste ca un om politic a facut politie politica, procentul celor care nu-i mai doresc pe politicieni in functii inalte in stat este covarsitor: 83%. Potrivit sondajului, 48% dintre subiecti nu sunt deloc de acord ca politicienii colaboratori sa mai ocupe functii in stat, 35% au declarat ca "nu prea" sunt de acord, in timp ce 12% au raspuns ca sunt, in general, de acord, iar 5% sunt total de acord.
Sefii serviciilor, apolitici
Noii sefi ai serviciilor secrete nu ar trebui sa fie membri ai vreunui partid politic, in opinia a 85% dintre romani. Doar 15% dintre repondenti cred ca acestia ar trebui sa faca parte dintr-un partid aflat la guvernare. Totodata, 58% din romani doresc sefi ai serviciilor secrete cu experienta, care sa lucreze deja intr-o astfel de structura, in timp ce 42% vor ca acestia sa nu fi lucrat inainte in domeniu. In acelasi timp, 80% din subiectii sondajului cred ca ar fi bine ca viitorii sefi ai serviciilor secrete sa nu fi lucrat in Securitate inainte de 1989, iar 20% cred contrariul. 66% considera ca sefii serviciilor trebuie sa fie militari de cariera, iar 34% cred ca acestia ar trebui sa fie civili.
Basescu secondat de Musca
Presedintele Traian Basescu se afla in topul increderii electoratului, 55% dintre cei intervievati avand destul de multa si foarte multa incredere in seful statului (fig 3). Pe locul doi se afla Mona Musca - 46%, urmata de Theodor Stolojan - 40%. Pe pozitiile urmatoare in ceea ce priveste increderea se situeaza Gigi Becali - 31%, Emil Boc - 28%, Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu - 25%, Corneliu Vadim Tudor si Ion Iliescu - 22%. Cu sub 20 de procente sunt creditati Adriean Videanu (19%), Adrian Nastase (15%), Petre Roman (13%), Gheorghe Ciuhandu (13%), Cozmin Gusa (13%), Marko Bela (12%) si Dan Voiculescu (12%).
Nemultumiti de activitatea premierului si a Guvernului
60 la suta dintre romani sunt foarte si destul de multumiti de activitatea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei. Potrivit sondajului, "destul de nemultumiti" sunt totusi 29 % si "foarte nemultumiti" - 11% dintre persoanele intervievate.
Activitatea Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu multumeste doar 34% dintre romani si nemultumeste 67 % dintre repondenti. In calitate de prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a obtinut 33% dintre aprecierile celor intervievati, respectiv 3% sunt "foarte multumiti" si 30% "destul de multumiti". Nemultumiti de activitatea sa in calitate de sef al Executivului sunt 68%, 44% sunt "destul de nemultumiti", si 24% - "foarte nemultumiti".
PD bate partidele
Alianta DA ar obtine 46% dintre voturi daca s-ar organiza peste o saptamana alegeri parlamentare, iar PSD ar strange doar 22%.
PRM ar fi votat de 12% din electorat, UDMR de 7% si PNG de 6%. Cu 2% sunt creditate PC, PPCD (PNTCD), urmate de PIN cu 1%. In situatia in care toate partidele ar candida independent, fara a mai face aliante intre ele, cele mai multe voturi le-ar lua PD (31%). PSD s-ar situa pe locul doi cu 22%, PNL pe trei, cu 15% iar PRM pe patru cu 13%. UDMR ar obtine 7%, PNG - 6%, cu PC si PPCD (PNTCD) ar vota 2% dintre alegatori, iar cu PIN 1%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.