Aviatia israeliana a continuat raidurile asupra sudului teritoriului libanez, asa cum, de altfel, avertizase. Bombardamentul asupra cartierului Shiah, din Beirut, ocolit, pana acum, de atacurile israeliene, au provocat, luni seara, moartea a cel puti
Aviatia israeliana a continuat raidurile asupra sudului teritoriului libanez, asa cum, de altfel, avertizase. Bombardamentul asupra cartierului Shiah, din Beirut, ocolit, pana acum, de atacurile israeliene, au provocat, luni seara, moartea a cel putin 20 de persoane. In cadrul primelor confruntari de ieri, la Debel, in apropiere de bastionul Hezbollah Bint Jbeil, unul din cele mai fierbinti puncte ale frontului din sudul Libanului, un militar israelien a fost ucis de o racheta antitanc si alti cinci, raniti. Ultimele zile au fost nefaste pentru Tzahal (armata israeliana). Luni, trei militari au fost ucisi in luptele de la Bint Jbeil, in timp ce duminica, in ziua cea mai neagra pentru Israel, de la inceputul conflictului, Tzahal a pierdut 12 oameni. Unul dintre acestia, Marian Bercovici, in varsta de 31 de ani, era de origine romana. Conform postului de televiziune Antena 3, tanarul copilarise la Iasi si se mutase in Israel impreuna cu familia. Ministrul Apararii israeliene, Amir Peretz, a reiterat, ieri, in nota afirmatiilor formulate anterior de premierul Ehud Olmert, decizia autoritatilor tarii sale de a continua ofensiva impotriva gherilelor Hezbollah si de a ocupa bazele acestora de lansare a rachetelor, in sudul Libanului. Cabinetul de securitate israelian se reuneste azi, pentru a aproba urmatoarea etapa a ofensivei terestre, ce implica inaintarea trupelor in interiorul Libanului, spre fluviul Litani. "Orice autovehicul care circula la sud de Litani va fi bombardat, fiind suspectat ca transporta rachete si armament pentru teroristi", au avertizat manifeste aruncate, ieri, din avioane, semnate "staul Israel".
Fluviul Litani se afla la o distanta de 5-30 de kilometri de frontiera cu Israelul.
Olmert: "un pas interesant"
Guvernul de la Beirut, care include si doi ministri afiliati Hezbollah, si-a anuntat intentia de a detasa 15.000 de militari libanezi in sudul tarii, pe masura ce fortele israeliene se vor retrage din teritoriu, informeaza Reuters. Armata libaneza a mobilizat, in acest scop, rezervisti (numarul acestora nu a fost precizat public), cu mandatul de a extinde controlul statului in sudul tarii, asa cum, de altfel, a cerut Consiliul de Securitate al ONU, si nu de a lupta impotriva Israelului. Ehud Olmert a apreciat propunerea libaneza drept un "pas interesant", care trebuie, insa examinat sub toate aspectele, inclusiv cel al sanselor de realizare "intr-un timp rezonabil". Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ieri ca in Consiliul de Securitate al ONU pare sa se fi ajuns la un acord privitor la rezolutia destinata stoparii conflictului intre Israel si Hezbollah, votul asupra rezolutiei fiind asteptat in cursul acestei saptamani.
Si mai optimist, premierul britanic, Tony Blair, spera ca rezolutia sa fie adoptata chiar azi. In schimb, conform ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, Moscova refuza sa adopte proiectul actual de rezolutie, deoarece o considera "inutilizabila" pentru Beirut. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.