Un sofer de tir a trecut cu masina peste un barbat, dupa ce acesta ii sparsese geamul autotrenului cu un levier. O femeie gravida, condamnata pentru abandonul copilului, isi propune sa intretina copilul ramas la fostul sot din alocatia celui pe care
Un sofer de tir a trecut cu masina peste un barbat, dupa ce acesta ii sparsese geamul autotrenului cu un levier. O femeie gravida, condamnata pentru abandonul copilului, isi propune sa intretina copilul ramas la fostul sot din alocatia celui pe care il va naste cu actualul concubin. A fost soferul de tir in legitima aparare? Are dreptul femeia gravida sa fie eliberata din puscarie? Cum pot plati pensia alimentara persoanele fara venituri? Despre toate acestea ne vorbeste Oxana Chironda, avocat din Baroul Bucuresti.
- Indeplineste soferul de tir conditiile de autoaparare?
- Se putea afla in legitima aparare in masura in care savarsea fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust impotriva sa si care il punea in pericol. Din datele pe care le avem in cauza, ne este dificil a aprecia daca atacul victimei indeplineste aceste conditii. Este evident totusi ca intre atacul cu bata si atacul cu tirul exista o disproportie.
- soferului de tir a fost atacat cu un levier...
- As spune, mai degraba, ca in acest caz este aplicabil "excesul justificat". Este o varietate a legitimei aparari si ar putea fi aplicabil daca se constata ca soferul, din cauza tulburarii sau a temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu atacul. In acest caz, trebuie analizata starea psihica a soferului de tir si a pericolului caruia era expus prin atacul victimei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.