Autoritatea Nationala pentru Retrocedarea Proprietatilor (ANRP) a sanctionat mai multi primari din judetul Timis pentru intarzierea nejustificata in validarea cererilor si a eliberarii titlurilor de proprietate, una dintre cele mai mari amenzi fiind
Autoritatea Nationala pentru Retrocedarea Proprietatilor (ANRP) a sanctionat mai multi primari din judetul Timis pentru intarzierea nejustificata in validarea cererilor si a eliberarii titlurilor de proprietate, una dintre cele mai mari amenzi fiind data primarului Timisoarei. "Amenda pentru primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, este de 150 milioane de lei vechi. Si lui i s-a imputat faptul ca intarzie validarea cererilor. In plus are 25 de hotarari judecatoresti emise in perioada 1993-1995 nepuse in aplicare", a declarat Theodor Nicolescu, vicepresedinte al ANRP. In fapt, primaria a retrocedat terenurile solicitate, diminuate intr-o anumita proportie. In urma actiunilor in justitie proprietarii trebuie sa primeasca intreaga suprafata solicitata. ANRP a constatat, in urma verificarilor facute, ca Primaria Timisoara mai detine inca 175,13 ha de teren, fara a-l declara, fapt ce se sanctioneaza cu amenda pentru primar. Potrivit declaratiilor facute de purtatorul de cuvant al primariei la sfarsitul anului 2005, la acea vreme varianta oficiala era ca primaria mai detinea doar 19 ha pentru a raspunde solicitarilor formulate pe Legea nr. 247/2005. Vicepresedintele ANRP a precizat ca inca doi primari timiseni au fost amendati tot cu cate 150 milioane de lei vechi. De remarcat, potrivit legii, sanctiunile sunt nominale si nu pot fi platite de primarie. Nicolescu a spus ca mai toate amenzile date au fost contestate. "Totusi, nu prea am pierdut procese", a precizat el. Pentru a inlatura cat mai mult posibilitatea ca primariile "sa ascunda" terenuri ce pot fi retrocedate, ANRP a transmis o circulara in teritoriu prin care primarii trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu mai au teren in rezerva localitatii, astfel incat sa poata solicita ori teren de la Agentia Domeniilor Statului ori despagubiri pentru cererile validate. "Circulara a starnit vii reactii in teritoriu", a spus Nicolescu, avand in vedere ca o astfel de declaratie poate avea implicatii penale in cazul in care nu corespunde cu adevarul. Cat priveste stadiul retrocedarii, aceasta se apropie de sfarsit in ceea ce priveste validarea la nivelul comisiilor locale. "La ora actuala, sunt mai mult de 500.000 de cereri solutionate din cele peste 600.000 depuse", a completat oficialul ANRP.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.