Ieri, Fitch Ratings a acordat Bucurestiului ratingul "BBB minus" pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda nationala. Inca din martie, Adriean Videanu a declarat ca municipalitatea intentioneaza sa obtina un rating favorabil din partea Fitc

Ieri, Fitch Ratings a acordat Bucurestiului ratingul "BBB minus" pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda nationala. Inca din martie, Adriean Videanu a declarat ca municipalitatea intentioneaza sa obtina un rating favorabil din partea Fitch, in vederea rascumpararii in conditii mai favorabile emisiunea de eurobonduri, printr-un credit de la BEI.
Fitch Ratings a acordat ieri municipalitatii Bucuresti ratingul "BBB minus" pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda nationala, cu perspectiva stabila. Bucurestiul este notat cu ratingul "BB plus" de catre agentia Standard&Poor's, cu o treapta sub nivelul acordat de Fitch.
In desemnarea ratingului s-a luat in calcul sprijinul financiar si controlul autoritatilor centrale asupra municipalitatii, economia dinamica a orasului si indicatorii economici peste media nationala, a anuntat Fitch. Analistii institutiei au remarcat negativ flexibilitatea financiara redusa a orasului, cresterea semnificativa a datoriilor pentru a finanta lucrarile urgente de infrastructura si gradul ridicat de expunere la riscurile de refinantare si valutare. Sistemul centralizat de incasare a veniturilor prin alocare directa si repartizari de la bugetul central acopera 85% din bugetul Bucurestiului ceea ce coroborat cu relatiile bune ale orasului cu autoritatile de stat va aduce sprijinirea si monitorizarea atenta a pozitiei financiare a Capitalei, considera analistii Fitch.

8,8 milioane euro din plasamentul euroobligatiunilor emise in 2005

Obligatiunile lansate in 2005 de Primaria Bucuresti au adus acesteia un profit de peste 8,8 milioane euro din diferenta dintre dobanda platita in primul an pentru obligatiunile lansate in 2005 pe piata internationala de capital si dobanda incasata prin plasarea sumei de 500 milioane euro, obtinuta din emisiune.
"Dobanda cu care municipalitatea a contractat creditele este de 4,125%, iar din plasamentele efectuate Primaria si-a acoperit gratuit dobanda aferenta primului an", au afirmat reprezentantii Primariei.
Institutiile internationale au apreciat ca favorabila performanta operationala a orasului din ultimii cinci ani anticipand cresterea veniturilor operationale, in special in ceea ce priveste impozitele pe venit, avand in vedere mediul socio-economic dinamic si cu venituri ridicate dupa standardele romanesti.
Emisiunea de obligatiuni a municipiului Bucuresti pe piata internationala de capital, lansata anul trecut, a fost suprasubscrisa pana la suma de 800 milioane euro.
Banii au fost depusi la banci din Romania, prin licitatie publica, fondurile fiind destinate infrastructurii Capitalei, conform proiectelor aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.