Agentia internationala Fitch Ratings a atribuit Bucurestiului un rating pe termen lung in moneda nationala si valuta "BBB minus" (risc scazut pentru investitii si o capacitate de rambursare a imprumuturilor satisfacatoare), iar pe termen scurt "F3" (
Agentia internationala Fitch Ratings a atribuit Bucurestiului un rating pe termen lung in moneda nationala si valuta "BBB minus" (risc scazut pentru investitii si o capacitate de rambursare a imprumuturilor satisfacatoare), iar pe termen scurt "F3" (capacitatea Capitalei de a efectua plati la timp pe termen scurt), si a estimat o perspectiva stabila a riscului financiar, informeaza Rompres. Evaluarea a tinut cont si de flexibilitatea financiara limitata a orasului, cresterea indatorarii ca urmare a investititiilor in infrastructura, expunerea la refinantare si de pericolul de risc valutar asociat acesteia. Calificativele de rating au luat in considerare ajutorul financiar si reglementarile guvernului, operatiunile economice sanatoase ale Capitalei, economia dinamica si indicatorii de venit peste media nationala.
Se estimeaza o crestere continua a veniturilor operationale, pe baza incasarilor din impozitul pe venit, sustinuta de un mediu socio-economic dinamic potrivit standardelor romanesti, avand in vedere incasarile primariei, al caror echilibru al veniturilor operationale este preconizat a fi in medie de 18% pentru ultimii cinci ani. Impozitul pe venit este responsabil de 75% din bugetul Bucurestiului. Cuplate cu presiunea moderata a cheltuielilor, aceastea ar trebui sa consolideze performantele operative pe termen mediu, chiar daca in urma investitiilor in infrastructura au rezultat indatoriri semnificative. La sfarsitul anului 2005, datoria orasului era de 2,14 miliarde de lei noi. Se asteapta ca aceasta sa creasca la 2,7 miliarde lei noi, datorita noilor proiecte pentru scoli, procesarea deseurilor si strazi care vor necesita noi credite in perioada 2006-2008.
Ca urmare, incepand cu anul fiscal 2006, serviciul datoriei la o rata de trei procente la veniturile din anul 2005 vor creste substantial, si vor atinge 9-10% pe termen mediu. Administratia orasului este expusa la riscurile de fluctuatii valutare si refinantare, datorita expunerii valutare negarantate si platilor scadente la imprumutul extern de 500 de milioane de euro lansat in 2005.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.