Nottara. O zi de joi. Sala plina. Jandarmi peste tot. Pe scena, detinuti-actori, in haine portocalii, ce se bucura de libertate. Printre ei, se strecoara si un tanar cu o poveste halucinanta pentru cei care inca mai cred in dreptate. Dupa aplauze
Nottara. O zi de joi. Sala plina. Jandarmi peste tot. Pe scena, detinuti-actori, in haine portocalii, ce se bucura de libertate. Printre ei, se strecoara si un tanar cu o poveste halucinanta pentru cei care inca mai cred in dreptate. Dupa aplauze rascolitoare, se intoarce din nou in lumea izolarii. Si a asteptarii.
Esti un caz aparte. Radu Mezea (foto), aradeanul condamnat la 10 ani de inchisoare pentru trafic de stupefiante, fara nici o proba. Vinovatul fara vina... Ai facut chiar si greva foamei pentru a atrage atentia autoritatilor asupra erorilor comise in judecarea ta. ti-a fost greu sa accepti nedreptatea?
Piesa "Joi" nu comenteaza si nu aduce in lumina reflectoarelor probleme juridice. Din aceasta cauza nu as dori sa devin eu personajul principal al piesei. Ma bucura si ma flateaza ca nu s-a uitat "cazul Mezea", dar deocamdata as prefera sa vorbim despre trupa "BLITZ" si despre "Joi". Consider ca asa e normal si corect fata de toti cei care s-au implicat in acest proiect.
In ultimii ani, ai cunoscut doua roluri, unul de gardian, interpretat in piesa de teatru "Joi", si altul de simplu detinut, jucat in viata reala. Intuiesc care e mai greu. As vrea sa stiu cum te-a schimbat/marcat fiecare din aceste roluri?
Rolul de gardian din piesa "Joi" nu a fost singurul rol din ultimii ani, asa cum se crede. Trupa "BLITZ" exista de mai mult timp si am avut ocazia sa joc personaje din I.L.Caragiale, Schiller etc. Pentru "rolul" de detinut nu am fost pregatit si nu cred ca cineva poate afirma ca este pregatit pentru un astfel de rol. Diferenta intre rolurile jucate alaturi de membrii trupei "BLITZ" si "rolul" de detinut este ca pe unele le-am ales eu, iar cel de detinut mi-a fost impus...
Ai lucrat cu actorul Andrei Elek in trupa de teatru "BLITZ", formata din detinuti ai Penitenciarului de Maxima Siguranta Arad. Cu piesa "Joi" ati avut de curand o reprezentatie la Teatrul Nottara, unde nu a reusit sa ajunga nici trupa Teatrului "Ioan Slavici" din Arad. Cum te-ai simtit pe scena unui teatru cu renume?
Fara actorul Andrei Elek, realizatorul acestui spectacol, si fara cei care s-au implicat in promovarea lui - Teatrul Clasic "Ioan Slavici", Casa de Cultura a Municipiului Arad, oamenii de suflet din Penitenciarul Arad si A.N.P., sunt convins ca acest interviu nu ar fi avut loc. Din punctul meu de vedere, si cred ca si al colegilor de trupa, Andrei nu mai este doar coordonatorul, regizorul nostru, el este in primul rand prietenul nostru. Invitatia trupei la Nottara, in sala Lovinescu, a fost o bomba. Ne-a speriat la inceput faptul ca nu am jucat pana atunci pe o scena si intr-o sala mare. Piesa "Joi" a fost conceputa pentru sali studio, cu scena in mijlocul publicului. La primele replici din spectacol, pana am reusit sa simtim sala, am avut un sentiment de acceptare greoaie din partea spectatorilor, ca suntem priviti doar ca niste detinuti care incearca sa impresioneze prin faptul ca au reusit sa ajunga pe o scena. Dupa intrarea in atmosfera spectacolului insa, publicul a reactionat natural, iar aplauzele indelungate din final chiar ne-au surprins placut.
Care e povestea din "Joi"?
"Joi" este o lectie de realism. Un bloc de garsoniere de la periferia unui oras. Somajul, alcoolul, prostitutia, drogurile... inving. Tot ce inseamna ratiune se pierde in razboiul cu viciul. Destine care se pierd, vieti care se transforma, din "oameni de nadejde ai unei societati multilateral-dezvoltate" in "scursuri" ale societatii post-decembriste. Institutiile, caracterele, valorile sociale pot fi descifrate mai bine in momentele de criza. "Joi" este un moment de criza a unei noi societati. O situatie limita care ne ajuta sa vedem lucruri elementare. In fiecare saptamana, dupa intrarea in comisia de eliberare conditionata, joi se pleaca sau nu acasa (din aceasta cauza in fiecare joi "se citesc contoarele"). Pentru noi, cei din trupa "BLITZ", "Joi" inseamna o lupta pentru schimbarea mentalitatii societatii privind viata de dincolo de gratii. "Joi" este ziua de "libertate" a trupei "BLITZ".
Pentru o piesa reusita e nevoie de un decor pe masura, de actori talentati, alesi eventual printr-un casting, de bani... Cate au fost valabile in cazul spectacolului realizat de "BLITZ"
Trupa "BLITZ", jucand fara nici un beneficiu (material sau de alta natura), fara sponsori pentru decor, costume, make-up, etc, a reusit sa aduca o raza (ce-i drept, firava) de lumina, demonstrand ca nu banii fac lucruri bune. Scenariul a fost scris in aproape trei luni, iar repetitiile zilnice au durat aproximativ o luna si jumatate. Pentru construirea rolurilor s-au facut fise de personaj, s-au purtat discutii referitoare la situatii din viata reala a fiecaruia.
Condamnarea ta a venit la scurt timp dupa ce ti-ai luat licenta in istorie-jurnalism. Ai trecut brusc la actorie. Care domeniu ti se pare acum mai ofertant, mai atractiv?
Asa cum spuneai si tu, sunt absolvent de istorie-jurnalistica, iar acum "profesez" ca "actor"... Nu cred ca mi-am dorit vreodata sa devin actor in aceste conditii. Cred ca e destul de usor de inteles de ce. Preferam sa relatez o stire sau sa dezbat un subiect interesant decat sa devin eu protagonistul acestora.
Daca ar fi sa scrii o piesa de teatru, inspirata din viata ta, ce titlu ai alege?
Titlul care s-ar potrivi cel mai bine ar fi "Viata bate filmul" sau mai bine "Viata bate... teatrul".
Oricine vede dosarul tau are aceeasi reactie. Exclama si se intreaba cum a fost posibil...10 ani... Asta in vreme ce alte personaje, nu din piese de teatru, care reusesc sa fure milioane de euro sau sa traficheze, intr-adevar, stupefiante, beneficiaza in Romania de o clementa cel putin curioasa. Stiu ca i-ai cerut presedintelui Traian Basescu sa te gratieze. Cat de mult te increzi in demersul acesta pentru a-ti recastiga libertatea?
(Tacere)... Referitor la proiectele trupei, cred ca foarte important pentru noi e sa ne intalnim cat mai repede cu ... joi... acea zi frumoasa de JOI! Pana atunci, va asigur ca mai avem cate ceva de spus, prin intermediul teatrului, iar proiectele noastre, pe care prefer sa nu le dezvalui, sper sa convinga publicul ca piesa "Joi" nu a fost doar o intamplare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.