Trei formatiuni politice din noua coalitie guvernamentala slovaca, compusa din Smer (partid de stanga), Partidul National Slovac (SNS, de extrema dreapta) si Miscarea pentru o Slovacie Democratica (HZDS, de orientare nationalista) au semnat, duminica
Trei formatiuni politice din noua coalitie guvernamentala slovaca, compusa din Smer (partid de stanga), Partidul National Slovac (SNS, de extrema dreapta) si Miscarea pentru o Slovacie Democratica (HZDS, de orientare nationalista) au semnat, duminica, acordul de reglementare a uniunii. In cadrul alegerilor legislative desfasurate luna trecuta, Smer si-a adjudecat 50 dintre cele 150 de locuri ale Parlamentului, SNS a obtinut 20 de fotolii iar HZDS - 15. Coalitia perfectata ieri va dispune, astfel, de o majoritate confortabila pentru a obtine increderea deputatilor.
Presedintele Ivan Gasparovici (foto) va numi, in cursul zilei de azi, noul Guvern - care inlocuieste cabinetul reformator de dreapta al fostului premier Mikulas Dzurinda.
In termenii acordului, partidului Smer ii vor reveni postul de premier si portofoliile Afacerilor Externe, Internelor, Apararii, Finantelor si Economiei.
SNS va conduce ministerele Educatiei, Mediului si Dezvoltarii Regionale, mandatat cu administrarea fondurilor europene.
HZDS, condusa de fostul premier Vladimir Meciar, va coordona ministerele Justitiei si Agriculturii, noteaza Rompres.
Noua coalitie condusa de Smer a promis electoratului ca va suprima toate reformele "antisociale" ale lui Mikulas Dzurinda, intre care impozitul cu rata unica de 19% pentru veniturile persoanelor si societatilor si TVA. Platforma suscita ingrijorare in mediile economice care se tem de relaxarea politicii fiscale si de amanarea datei la care se va trece la euro, prevazuta pentru anul 2009. Coalitia intentioneaza, printre altele, sa introduca doua rate de TVA, dintre care una mai putin ridicata pentru anumite produse de baza si medicamente. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.