Proiectul elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare cu privire la pragul de detinere la societatile de investitii financiare, conform caruia persoanele fizice care au participatii de peste 1% din capitalul social al societatilor de investit
Proiectul elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare cu privire la pragul de detinere la societatile de investitii financiare, conform caruia persoanele fizice care au participatii de peste 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare vor fi sanctionate, a condus la nelamuriri in ceea ce priveste retroactivitatea legii.
Completarea legii de capital cu articolul 286.1 stabileste ca orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, pana in limita de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare.
In termen de 3 luni de la data depasirii limitei de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare, actionarii aflati in aceasta situatie sunt obligati sa vanda actiunile care depasesc limita de detinere. Modificarea art. 286.1, prin Legea 97/2006, stabileste ca orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine, singura ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, dar nu mai mult de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare.
Exercitiul dreptului de vot este suspendat pentru actiunile detinute de actionarii care depasesc limitele prevazute. In termen de 3 luni de la data depasirii limitei de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare, actionarii aflati in aceasta situatie sunt obligati sa vanda actiunile care depasesc limita de detinere. Potrivit unui raport al lui Horia Gusta, consilier juridic Intercapital Invest, pana la data de 02.05.2006 o persoana fizica sau juridica putea detine doar 1% din actiunile emise de SIF-uri, dar actionand in mod concertat nu avea o limita a detinerii. Astfel, in conditiile in care investitia nu depasea individual 1% din totalul actiunilor emise de SIF-uri, investitorul nu avea nici o obligatie.
Legea 97/2006 nu precizeaza ca investitorii care la data intrarii in vigoare a Legii 97/2006 detineau individual sau actionand in mod concertat peste 1% din SIF-uri sunt obligati sa vanda pana la limita impusa de lege. In concluzie, Gusta precizeaza ca pentru a interveni obligatia vanzarii actiunilor detinute la SIF-uri de catre actionarii care detineau peste 1%, dar impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, era obligatorie o reformulare a alineatului 1 din art. 286.1.
"Astfel, in opinia noastra principiul neretroactivitatii legii prevaleaza fata de obligatia de vanzare in termen de 3 luni de la data depasirii pragului de 1% prevazut de lege, in conditiile in care depasirea s-a realizat anterior intrarii in vigoare a legii. Totusi, interpretarea finala apartine, insa, CNVM si/sau unei instante judecatoresti, daca va fi cazul", transmite Gusta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.