Institutul Cantacuzino are, din iunie, un nou pavilion, obiectiv de importanta strategica in care functioneaza opt laboratoare de referinta ce pot identifica orice germen existent in Romania si care rezista la un seism de 8,5 grade, a declarat, ieri,
Institutul Cantacuzino are, din iunie, un nou pavilion, obiectiv de importanta strategica in care functioneaza opt laboratoare de referinta ce pot identifica orice germen existent in Romania si care rezista la un seism de 8,5 grade, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Pavilionul E a fost reabilitat printr-un program PHARE, cofinantarea statului roman fiind de 3,1 milioane de lei noi. Beneficiarul lucarilor de reabilitare, modernizare si dotare este Centrul National de Expertiza in Microbiologia Medicala (CNEMM). Valoarea echipamentelor este de 730.293,84 de euro. Noul pavilion cuprinde opt laboratoare nationale de referinta - laborator de referinta pentru infectii respiratorii virale, pentru hepatite virale, infectii enterice bacteriene, infectii respiratorii bacteriene, infectii nosocomiale si rezistenta la antibiotice, zoonoze, infectii transmise prin vectori si microbiologie moleculara, toate fiind reabilitate, modernizate si dotate la standarde UE. "Acestea sunt singurele laboratoare unde se poate pune un diagnostic de confirmare a unui agent patogen izolat oriunde pe teritoriul Romaniei. Practic, in aceste unitati poate fi depistata orice boala infectioasa, de la antrax pana la gripa aviara", a mai spus ministrul Sanatatii. Cladirea este securizata, iar accesul este realizat cu ajutorul cartelelor magnetice. "Sunt zone in care cercetatorii nu pot trece dintr-un laborator in altul", a declarat Irina Codita, directorul CNEMM. In Centrul National de Expertiza sunt analizate probe trimise de laboratoarele autoritatii judetene de sanatate publica si de la spitalele numai daca respectivele unitati beneficiaza de fonduri prin anumite programe, a mai spus directroul unitatii. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.