Senatorul PD Radu Berceanu a negat, joi, orice implicare a democratilor in afacerile cu energie electrica si a prezentat contracte incheiate imediat dupa alegerile generale din 2004 de Grivco, prin care firma detinuta de Dan Voiculescu a vandut unor
Senatorul PD Radu Berceanu a negat, joi, orice implicare a democratilor in afacerile cu energie electrica si a prezentat contracte incheiate imediat dupa alegerile generale din 2004 de Grivco, prin care firma detinuta de Dan Voiculescu a vandut unor societati de stat energie cumparata de la Rovinari si Turceni.
Berceanu s-a aratat uimit de declaratiile ministrului PC al Economiei si Comertului privind existenta unor firme "capusa" care ar cumpara energie electrica de la stat pentru a o revinde statului la preturi mai mari.
"In primul rand, am constatat ca ministrul Şeres a facut niste descoperiri epocale dupa un an si jumatate de cand a preluat mandatul. In al doilea rand, am constatat ca atentia sa a fost focalizata pe complexele energetice, locuri unde este energie mai scumpa. Nu stiu de ce nu se intereseaza de Hidroelectrica putin", a sugerat senatorul democrat.
&n bsp; El a atras atentia ca, in ciuda "presiunilor politice foarte mari" despre care liderul PC sustine ca se fac asupra ministrului Şeres, acesta este totusi singurul raspunzator de domeniul energiei electrice.
"Domnul ministru are un secretar de stat, tot de la PC care se ocupa de energie electrica si el semneaza toate numirile care se ocupa de aceste entitati, directori, consilii de administratie", a spus Berceanu.
El nu a reclamat ilegalitatea tranzactiilor incheiate de firma detinuta de presedintele PC, dar s-a aratat uimit de afirmatiile "atat de hotarate" ale acestuia. In plus, a remarcat ca toate aceste contracte sunt incheiate in perioada 20-28 decembrie 2004, adica imediat dupa publicarea rezultatelor alegerilor prezidentiale.
"Mi se pare curios ca Dan Voiculescu sa faca afirmatii ca Grivco nu ia de la stat si nu vinde la stat cand sunt documente cat se poate de limpezi si nu este tagaduit de nimeni ca Grivco ia din 2004 energie electrica de la stat, de la Turceni, de la Rovinari, dar nu numai de aici, si vinde la Metrorex, care este de stat si la alte entitati de stat", a sustinut reprezentantul PD.
El a mai remarcat ca este "cel putin curios" si faptul ca ministrul Codrut Şeres, care a fost director in Grivco si care "s-a ocupat de aceste lucruri inainte de a fi numit ministru", "descopera ca exista niste contracte si ca sunt societati care iau energie dintr-o parte si o vand in alta".
"Cred ca ar fi trebuit facute astfel de controale si tinute lucrurile sub observatie in toate zonele si cred ca Dan Voiculeascu ar fi facut mai bine sa nu faca declaratiile, cel putin acestea referitoare la energie de ieri, pentru ca sunt complet neadevarate", a declarat Radu Berceanu.
El a prezentat si contractul incheiat de firma Grivco cu Complexul energetic Rovinari in 22 decembrie 2004, valabil pana la 31 decembrie 2006. Prin acest contract, Grivco cumpara 50 Mw, intre ora 8:00-23:00, "in intervalul cel mai bun" si "de luni pana vineri", adica "in intervalul cel mai bun" conform lui Berceanu, la pretul de 119,31 lei/Mw.
Comparativ, el a dat exemplul societatii Gevco, care a incheiat contract tot pe 22 decembrie 2004 pentru 50 Mw in banda, "adica luati sambata, duminica, ziua, noapte, ceea ce este o diferenta enorma de calitate", cu 123,55 lei/Mw, "deci mai scumpa, desi este energie mai ieftina", a mai aratat liderul democrat.
In legatura cu societatile la care este vanduta aceasta energie electrica, Berceanu a sustinut ca Grivco figureaza pe lista unor furnizori licentiati cu care Rovinari are contracte si care distribuie curent electric nu numai catre Metrorex, ci si catre alte societati de stat.
"Este destul de limpede ca, printre altii, si Grivco este o societate care cumpara de la stat si vinde la stat", a afirmat acesta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.