Suedia nu a mai cistigat din 1974 impotriva unei nationale din America Centrala sau de Sud.

Teoretic, Suedia are a doua sansa la calificarea in optimi din grupa B, dar timpul a dovedit-o ca scandinavii sint alergici la echipele de pe continentul american. In ultimii 30 de ani, desi au participat la patru turnee finale, au obtinut cel mult rezultate de egalitate cu echipele de peste Ocean, iar unele dintre infringerile suferite par aproape neverosimile (de exemplu, 1-2 cu Costa Rica, la Italia ’90). Acum, partenerii din Lumea Noua le sint Trinidad-Tobago si Paraguay, iar impotriva acesteia din urma si-au dovedit vulnerabilitatea in campania de pregatire a CM 2002, cind au pierdut cu 1-2 un amical disputat la Stockholm. Echipa este puternica, dar selectia celor 23 de jucatori a reusit sa-i scoata din sarite pe suporteri. Fanii lui Hammarby au afisat miercuri seara, la meciul de campionat cu Gais (5-2), un banner in care ii indicau selectionerului Lars Lagerbäck un drum de urmat: „Lagerbäck ar trebui sa se interneze intr-un spital psihiatric!". Motivul este neselectionarea tinarului Max von Schlebrügge, unul dintre cei mai promitatori fundasi centrali din liga suedeza. In Germania, cel mai mult va conta insa forma lui Zlatan Ibrahimovic, autorul a opt goluri in preliminarii, dar care are un sfirsit de sezon jalnic la Juventus. De altfel, Lothar Matthäus vede Suedia drept a treia favorita la cistigarea Cupei Mondiale, dupa Brazilia si Argentina, dar conditioneaza acest pariu de forma lui Zlatan.

Ciini cu febra fotbalului

* 49% dintre locuitorii Berlinului considera ca afluxul de straini din orasul lor le va zdrucina nervii pe durata turneului final si se declara iritati inca de pe acum.

* Politia din Schleiden (Germania) cauta niste fani care au vopsit un ciine in negru, rosu si auriu, culorile Germaniei. „Mi-au luat-o pe Simba, un bichon maltez de opt ani, din gradina. Am cautat-o citeva ore prin parcuri, iar cind mi-au trimis-o inapoi era vopsita", s-a plins proprietareasa.

* Inventiile germane la scara macro. Familia Dassler a revolutionat fotbalul o data cu crearea ghetelor moderne, iar la Berlin a fost dezvelita recent o pereche uriasa. Lungimea unui bocanc este de 12 metri, iar greutatea, de 20 de tone.