Parlamentarii au nesocotit orice indemn prezidential si al societatii civile si au continuat sa-si voteze nestingheriti pensii si indemnizatii, renuntand doar la pasaportul diplomatic pentru familiile lor sau la insemnele de ales. Astfel, conform sta
Parlamentarii au nesocotit orice indemn prezidential si al societatii civile si au continuat sa-si voteze nestingheriti pensii si indemnizatii, renuntand doar la pasaportul diplomatic pentru familiile lor sau la insemnele de ales. Astfel, conform statutului parlamentarilor votat ieri de Camerele reunite, senatorii si deputatii vor beneficia - in functie de numarul de mandate - de o pensie similara cu cea a magistratilor. Concret, dupa trei mandate de parlamentar, adica 12 ani, senatorii si deputatii vor primi o pensie echivalenta cu a unui magistrat care are 25 de ani vechime. In cererea de reexaminare transmisa de Basescu celor doua Camere, se cerea renuntarea la orice fel privilegii materiale. Dorinta sefului statului i-a dezbinat insa pe liberali si pe democrati. In timp ce ultimii au cerut in plen eliminarea oricaror drepturi banesti, deputatul PNL, Crin Antonescu spunea pe holuri ca desi liberalii au sustinut amendamentele PD, ele "s-au bazat insa doar pe dorinta de a fi pe placul opiniei publice". De altfel, dezbaterile din plen pe acest subiect au fost extrem de incinse. La cererea PD de eliminare a articolului care vorbea de o indemnizatie tranzitorie pentru parlamentarii carora le-a expirat mandatul si care nu beneficiaza de nici o pensie, mai toti senatorii si deputatii au avut ceva de spus impotriva. "Voi depune o initiativa ca Basescu sa renunte la casa de protocol, la protectie, la pensia viagera. Voi cere ca apartamentul din Mihaileanu sa-l doneze Parlamentului", a comentat ex-peremistul Anghel Stanciu. In final, plenul a respins cererea de eliminare a textului si a fost de acord ca aceasta indemnizatie sa fie acordata pe o perioada de trei luni. Un alt subiect sensibil - pensiile parlamentarilor - a generat dezbateri dure. Liderul PD din Camera, Cristian Radulescu a cerut din nou eliminarea pe motiv ca vor aparea unele discrepante intre pensiile alesilor si cele ale cetatenilor. Cum era de asteptat insa, plenul a decis sa adopte articolul cu pricina. "Personal, nu cred ca aceste amendamente erau motivate altfel decat de o puternica dorinta de a fi pe placul unei parti din opinia publica, usor isterizata impotriva Parlamentului", a apreciat Crin Antonescu. El a precizat ca liberalii au fost de acord cu amendamentele inaintate de colegii lor democrati, desi in cadrul celor doua grupuri parlamentare parerile au fost impartite. In replica, Radulescu a spus ca democratii sunt nemultumiti de rezultatul votului exprimat asupra Statutului. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.