Gripa aviara si importurile de carne de pasare din SUA cauzeaza pierderi mari producatorilor romani. Confruntati cu o crestere rapida a stocurilor, producatorii romani de carne de pasare au scazut pretul la poarta fabricii cu 15-20 de mii de lei/kilo

Gripa aviara si importurile de carne de pasare din SUA cauzeaza pierderi mari producatorilor romani. Confruntati cu o crestere rapida a stocurilor, producatorii romani de carne de pasare au scazut pretul la poarta fabricii cu 15-20 de mii de lei/kilogram. Comerciantii fac insa profituri uriase, pentru ca in magazine nu au scazut preturile decat ocazional, si atunci la presiunea producatorilor.
Datorita gripei aviare, in intervalul octombrie-decembrie 2005 consumul de carne de pasare s-a redus cu 40%, sustine Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). "Daca in septembrie se consumau lunar circa 38,3 mii tone, din productia interna si din consum, in decembrie cantitatea consumata a fost de 23 mii tone, adica 60% din ceea ce se cumpara in septembrie", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ilie Van, presedintele UCPR.
Potrivit datelor prezentate de acesta, exporturile de carne de pui sunt zero, datorita pierderii de imagine suferite de crescatori. In acelasi timp, ponderea importurilor a devenit din ce in ce mai presanta, tinand cont ca acestea au ajuns sa acopere 42% din necesarul de consum.
Confruntati cu o cerere scazuta, atat pe plan intern cat si extern, dar si cu o concurenta puternica venita din partea importatorilor, pierderile totale pe care producatorii de carne de pasare sustin ca le-au suferit in doar trei luni de la declansarea gripei aviare sunt de 1.235 miliarde de lei vechi.

Comerciantii castiga - nu si consumatorul

Pentru ca stocurile de carne de pasare la producator la sfarsitul lui decembrie au ajuns la 20 de tone, de opt ori mai mari fata de luna septembrie, solutia imediata pentru a se salva a producatorilor a fost reducerea pretului. Astfel, la poarta fabricii puiul este mai ieftin cu 15-20 de mii, afirma producatorii, pret care abia le acopera costurile. Problema este ca in magazine pretul a ramas acelasi, scazand uneori doar la presiunile producatorilor.

Importatorii fac legea

In numai cinci ani de zile, in intervalul 2000-2005, ponderea importurilor de carne de pasare in consum a crescut de la 18% la 42%. In acelasi interval, consumul a scazut de 2,5 ori, in timp ce productia interna a crescut de doua ori, iar importurile de sase ori. Pretul carnii de pasare din import a scazut de la 1.300 de dolari/tona in 2000, la 656 dolari/tona in 2005. Pretul este unul de dumping, pentru ca "nicaieri in lume nu se produce carne de pasare sub 1.100-1.200 dolari/tona", a declarat Ioan Popa, vicepresedintele UCPR si director general Transavia.
Daca pretul pare avantajos, nu acelasi lucru se poate afirma si despre calitate. Daca producatorii romani au implementat toata legislatia si tehnicile europene legate de calitate, produsele care se importa provin din tari care nu respecta aceasta legislatie - SUA si Brazilia.
Potrivit acestuia, SUA au tratament preferential la import inca din 2003 si nimeni nu s-a grabit sa corecteze acele derogari, in ciuda insistentelor producatorilor autohtoni.
UCPR atrage atentia asupra faptului ca 42% din carnea care se consuma abia este verificata sanitar-veterinar.
"Legislatia nu prevede ca ceea ce vine din import nu are voie sa ajunga pe piata pana nu e verificata sanitar-veterinar.
Nu o controleaza nimeni", a sustinut Popa. Mai mult decat atat, reprezentantii UCPR au atras atentia ca uneori carnea importata este decongelata si ambalata ca refrigerata.

Majorarea taxei vamale

Desi legislatia prevede posibilitatea de a urca taxa vamala la importul de carne de pasare pana la 90%, autoritatile nu s-au grabit sa aplice aceasta masura.
Abia acum, Ministerul Agriculturii negociaza la Bruxelles majorarea taxei vamale pentru pulpele de pui si parti de pulpa, de la 45% cat este in prezent, la circa 70%.
Masura se va aplica doar pentru sase luni, avand ca scop reducerea stocurilor si relansarea sectorului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.