Noiembrie 2004. O luna greu de uitat, in istoria Ucrainei. Ceva ce nu credea lumea ca va vedea prea curand la Kiev: proteste populare-maraton, in numele democratiei. Ucraina sarbatoreste, maine, un an de la ""Revolutia portocalie"", care a adus la

Noiembrie 2004. O luna greu de uitat, in istoria Ucrainei. Ceva ce nu credea lumea ca va vedea prea curand la Kiev: proteste populare-maraton, in numele democratiei.

Ucraina sarbatoreste, maine, un an de la ""Revolutia portocalie"", care a adus la putere un presedinte prooccidental (Viktor Iuscenko) si a inscris fosta republica sovietica pe harta politica a noii Europe. Un an de sperante si agitatie, nu intotdeauna cu folos. ""Un fass"", ar spune carcotasii. ""Un inceput"", ar spune optimistii.
PE HARTIE SI IN FAPTE. Revolta pasnica de la Kiev, care a ajuns cunoscuta in intreaga lume, nu a fost insotita de miracole economice sau sociale, ceea ce a provocat deceptia populatiei. Dupa un an, multi ucraineni traiesc inca in saracie, iar coruptia este fapt cotidian.
INVESTITII. Presedintele Viktor Iuscenko a promis, imediat dupa preluarea puterii, ca Ucraina va fi un nou Eldorado pentru investitorii straini. Nimeni nu contesta faptul ca acestia au venit in Ucraina, dar se poate constata ca n-a fost mare inghesuiala. Cu exceptia grupului Mittal Steel, care si-a adaugat la colectie cel mai mare combinat siderurgic (Krivorisjtal), strainii ezita sa investeasca masiv in fosta republica sovietica.
VISE. Ca si in Romania, mediile de afaceri asteptau o imbunatatire generala a climatului economic, in special eradicarea coruptiei, daca nu chiar si reducerea impozitelor. Echipa lui Iuscenko n-a facut mare lucru in materie de eradicare a coruptiei, iar lipsa de coerenta in deciziile sale i-a cam descumpanit pe investitori.
DERUTA.Politica economica a Guvernului care promitea revizuirea privatizarilor realizate in timpul fostului regim a descurajat mediile de afaceri. Rezultatul - cresterea economica a scazut, ca si investitiile straine directe. Mai mult, echipa de la putere s-a confruntat cu acuzatii reciproce de coruptie, soldate cu demiterea, in septembrie, a Guvernului condus de Iulia Timosenko si despartirea politica a acesteia de Iuscenko inaintea alegerilor legislative din martie 2006.
POLITICA. Nici cu politica nu e prea roz situatia. Avalansa de probleme si aparenta lipsa de vointa politica pentru rezolvarea acestora au afectat imaginea de ""erou al revolutiei"" a lui Iuscenko, a carui popularitate a scazut dramatic, desi el nu si-a recunoscut niciodata responsabilitatea personala in aceasta criza, comenteaza agentia de presa franceza AFP.
HOP. Timosenko inca spera in revenirea ei in fruntea Guvernului, dupa legislativele viitoare. De altfel, acestea vor constitui adevarata piatra de incercare pentru noul regim. Semnalul investitorilor e clar: au nevoie de un Parlament cu care Iuscenko sa poata lucra si continua reformele.

REMEMBER


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.