Din functia de ministru al Justitiei, Monica Macovei pare ca este un sef energic, care isi intelege responsabilitatile si indatoririle fata de cetateni si fata de stat si lege. Cazul pe care il vom prezenta mai jos dovedeste insa ca actualul minis
Din functia de ministru al Justitiei, Monica Macovei pare ca este un sef energic, care isi intelege responsabilitatile si indatoririle fata de cetateni si fata de stat si lege. Cazul pe care il vom prezenta mai jos dovedeste insa ca actualul ministru Macovei are derapaje serioase de la responsabilitatile fata de cei care l-au investit, intr-un fel sau altul, cu o putere de decizie si responsabilitati.
Totul a inceput pe vremea cand actualul ministru era doar avocat si presedinte al unei organizatii de aparare a drepturilor omului.
Litigiul
Cazul in sine este unul banal. Modul in care s-a solutionat este incredibil si dovedeste ca Monica Macovei nu si-a facut datoria, a dat dovada de lipsa de profesionalism si a tradat increderea unui client.
In fapt, in anul 1999, Elvira Popescu Guillot, cetatean roman domiciliat in Franta, a intentat un proces pentru a obtine un apartament in Bucuresti. Cum in prima instanta a pierdut cazul, pentru a castiga procesul in apel a angajat-o pe Monica Macovei, la acea vreme avocat in Barou Bucuresti. Elvira Popescu Guillot nu se putea deplasa in Romania fiind operata, asa ca toate discutiile s-au purtat telefonic. Despre onorariul Monicai Macovei, Guillot povesteste: "Cand am rugat-o sa fixeze onorariul m-a asigurat ca 'nu va faceti griji, nu sunt scumpa".
Acestea fiind zise, Elvira Popescu Guillot s-a linistit cu privire la modul de desfasurare a cauzei sale, bazandu-se pe Macovei. "Convorbirile noastre repetate au devenit amicale si daca timp de doua luni am continuat s-o chem la telefon, am facut acest lucru pentru ca am avut incredere atat in cuvantul d-nei avocat cat si in prestigiul pozitiei sale", isi aminteste Elvira Popescu Guillot.
Prestatia avocatului Macovei
Dupa circa trei luni de zile, avocatul Macovei "a reusit" sa citeasca dosarul, dar i-a comunicat clientei sale ca nu o poate reprezenta deoarece pe data de 15 septembrei va fi plecata din tara la un simpozion. In acest caz, Macovei i-a recomandat un alt avocat, numai ca a uitat sa anunte instanta de judecata sa trimita actele de procedura la alta adresa decat cea a ei. Mai mult, chiar daca a primit citatia pentru termenul din 15 septembrie, Macovei omite sa se conformeze dispozitiei instantei de a timbra apelul cu suma de 15.000 lei plus 1500 lei timbru judiciar. Acest act de procedura era necesar pentru evitarea anularii apelului. Cum Macovei era preocupata de orice altceva decat de cazul clientei sale, a uitat sa-i comunice chiar si avocatului pe care l-a recomaqndat Elvirei Popescu Guillot care sunt actele de procedura pe care nu le-a intocmit si sa-i ceara acestuia sa le pregateasca pentru a se putea prezenta in instanta. Macovei a uitat si sa anunte instanta ca nu o mai reprezinta pe Elvira Popescu Guillot.
Prin urmare, la termenul din 15 septembrie de la Tribunalul Bucuresti, Elvira Popescu Guillot pierde procesul din cauza ca nu a timbrat apelul. Din acel moment, orice demers a ramas fara ecou. Clinetul Monicau Macovei pierduse definitiv imobilul pe care il revendica.
Scuzele Monicai
Din tot dosarul acestei cauze, o singura fila ne-a atras atentia in mod deosebit. Este vorba despre o "Atestare" semnata de catre Monica Macovei, in calitate de avocat, in care pretinde urmatoarele: "Discutiile purtate cu susnumita (n.red. Elvira Popescu Guillot) pe baza carora am depus cererea aflata in dosar - nu s-au concretizat intr-un angajament de asistare ori reprezentare si nu am incheiat cu dna Popescu Guillot un contract de asistenta juridica". Documentul este datat 15 octombrie 2001. Este neclar de ce Macovei a redactat aceasta "atestare", deoarece, asa cum rezulta din dosar, pe data de 05.07.1999, cu aceeasi mana solicita presedintelui Tribunalului Bucuresti sa aprobe "comunicarea citatiilor si a actelor de procedura si a celorlalte acte din dosarul nr. 2762/99" la adresa sa din Calea Victoriei nr.120. Iata ce a scris la finalul acelei solicitari avocatul Macovei (vezi facsimil): "Mentionez ca o reprezint pe dna Popescu Elvira Guillot".
Daca pana in acest momentul portretul actualului ministru nu este clar, atunci epistola catre Elvira Popescu Guillot il va lamuri pe deplin. Iata cum a stiut un om al legii, inclinat catre dreptate, onestitate si simt al responsabilitatii, sa ii aduca la cunostinta clientului sau ca il lasa balta: "Stimata doamna Popescu Guillot, regret ca v-am cauzat neplaceri. O vara cat mai placuta! Cu stima, Monica Macovei".
Replica ministrului
Daca la acea vreme a avut taria sa isi recunosca greseala, astazi, din functia de ministru nu mai crede asta. Iata ce ne-a declarat Monica Macovei cu privire la acest caz: "Este un capitol inchis, intrucat exista o hotarare judecatoreasca definitiva care confirma ca nu pot fi invinovatita de nimic in acest caz. Ma intrebati cum calific atitudinea profesionala a avocatului Monica Macovei in acest caz? Va spun ca a fost ireprosabila".
Cred ca nu mai poate fi adaugat ceva. Doar doua intrebari retorice: Ati angaja-o pe Macovei ca avocat? Dar ca ministru?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.