Potrivit Ministerului olandez al Apararii, o parte din sistemele de aparare antiaeriana HAWK au ajuns deja in Romania. Autoritatile olandeze nu vor cu nici un chip sa vorbeasca despre cazurile de cancer. Ar fi si dificil deoarece acest lucru ar echiv

Potrivit Ministerului olandez al Apararii, o parte din sistemele de aparare antiaeriana HAWK au ajuns deja in Romania. Autoritatile olandeze nu vor cu nici un chip sa vorbeasca despre cazurile de cancer. Ar fi si dificil deoarece acest lucru ar echivala cu recunoasterea faptului ca au mintit atunci cand au declarat ca i-au informat pe omologii romani.

In timp ce oficialii romani, fie ei din Ministerul Apararii, parlamentari sau ministri nu arata nici un interes fata de dezvaluirile privind afacerea ""rachete cancerigene pentru Romania"", in Olanda apele sunt inca involburate. Astfel, Ministerul olandez al Apararii a raspuns la noua transa de intrebari adresata de catre Krista van Velzen. Parlamentarul olandez a hotarat sa ia din nou la intrebari autoritatile ca urmare a materialelor aparute in Jurnalul National prin care demonstram minciuna secretarului de stat, Cees van der Knaap.
Tot in acest timp, potrivit autoritatilor olandeze: ""o parte din sisteme au fost deja transportate, iar Romania pregateste transportul restului echipamentelor."" O alta informatie pe care Ministerul Roman al Apararii nu a catadicsit sa o faca publica.
AFACEREA. ""Romanii sunt la curent cu discutiile"". Acesta era raspunsul dat de secretarul de stat al Ministerului Apararii, Cees van der Knaap, la 1 februarie la o interpelare a Parlamentului olandez. Oficialul preciza in contiunare ca ""Romanii sunt multumiti si noi de asemenea ca le putem vinde sistemul. In Romania, sunt cunoscute discutiile generate in Olanda de sistemele HAWK."" Krista van Velzen il intrebase daca a informat autoritatile romane de problemele de sanatate din Olanda si de conexiunea dintre acestea si sistemul HAWK. Si a pus problema pastrarii sistemelor de aparare antiaeriana pe teritoriul Olandei pentru a nu prejudicia alte state si pentru a nu crea probleme de sanatate si altor militari.
A intrebat daca guvernul olandez este pregatit sa isi asume raspunderea in cazurile militarilor romani care se vor imbolnavi dupa utilizarea acestui sistem. S-a interesat de asemenea si de procedura de achizitie si daca autoritatile olandeze ar accepta returnarea sistemului. La toate aceste intrebari, Cees van der Knaap a dat doua raspunsuri transante: ca omologii romani au fost pusi in tema si ca nu ar fi de acord cu rezilierea contractului.
MINCIUNA. Ministerul roman al Apararii a contrazis insa afirmatiile secretarului de stat olandez. ""Ministerul Apararii Nationale nu a fost informat de partea olandeza despre plangerile depuse impotriva Ministerului Apararii al Olandei de militarii care au deservit aceste sisteme privind imbolnavirea lor de cancer si alte boli"", afirma autoritatile de la Bucuresti. Este adevarat ca acest lucru nu disculpa total partea romana deoarece exista Directia de Informatii Militare, exista servicii de informatii, exista ambasada. Pana la proba contrarie, presupunem ca acestea au informat guvernul de problemele existente.
Prin raspunsurile ulterioare, olandezii nu au facut altceva decat sa incerce sa acopere minciuna. Ei au ocolit atat intrebarile la obiect adresate de catre Jurnalul National, cat si chestionarile propriilor parlamentari. Astfel, la 24 august, Krista van Velzen adresa o noua transa de intrebari la fel de clare: ""Ati informat autoritatile romane in mod explicit asupra posibilelor probleme de sanatate pentru care sistemele sunt considerate vinovate? Daca raspunsul este pozitiv, in ce mod, cand anume si care au fost informatiile puse la dispozitie?"". Parlamentarul olandez facea referire directa la cele 212 dosare ale cadrelor militare care acuzau ca s-au imbolnavit de cancer si alte boli rare din cauza sistemelor de aparare antiaeriana HAWK PIP III.
VAG. Dupa trei saptamani si cu doar cateva zile inainte de vizita primului ministru, Calin Popescu Tariceanu, la Haga, ministerul raspundea ca: ""In timpul discutiilor pe care le-am purtat cu Romania privind achizitionarea sistemelor HAWK am discutat despre riscurile pe care le presupun radarele si acest gen de arme in general. In acest sens am precizat ca lucrul pe aceste sisteme trebuie sa se faca respectand strict masurile de siguranta."" Oficialii olandezi continua astfel sa ocoleasca subiectul. In continuare, ei afirma ca ""Autoritatile romane au precizat in timpul discutiei ca sunt la curent cu aceasta situatie. In urma materialelor aparute in presa romaneasca, Ministerul roman al Apararii a confirmat aceste proceduri."" Dar nu precizeaza de care situatie erau constiente autoritatile romane.
Singurul raspuns transant din toata lista este ca ""Romaniei
i-au fost vandute sisteme in stare buna de functionare si nu exista nici un motiv pentru a anula afacerea."" O alta intrebare ramasa in aer este: ""cum explica Ministerul olandez al Apararii faptul ca autoritatile romane declara ca nu au fost informate despre posibilele riscuri de sanatate.""
Un lucru este cert, o parte din sisteme sunt deja in Romania. ""Ele au fost controlate si verificate de catre Romania si aprobate inainte de a fi inmanate"", afirma Ministerul Apararii olandez. De asemenea, mai spun guvernantii olandezi, ca Romania se va ocupa de transport.

ECHIPAMENTE INVECHITE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.