Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a organizat ieri o masa rotunda avand ca tema "Relatiile de lucru Justitie-mass-media", seminarul fiind urmarea unui proiect-compilatie, elaborat de consilierul pre-aderare, pe baza unei directive din Olanda
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a organizat ieri o masa rotunda avand ca tema "Relatiile de lucru Justitie-mass-media", seminarul fiind urmarea unui proiect-compilatie, elaborat de consilierul pre-aderare, pe baza unei directive din Olanda si a unei directive din Germania, in colaborare cu CSM. Concret, directiva, odata publicata in Monitorul Oficial, ii va informa pe jurnalisti cu privire la regulile pe care instantele si parchetele din Romania trebuie sa le aplice in relatia cu mass-media. Potrivit acestei directive, jurnalistii nu vor avea acces la studierea dosarelor decat cu acordul procurorului anchetator, sau cu permisiunea presedintelui instantei sau a judecatorului care are dosarul spre solutionare. De asemenea, mass-media nu poate afirma dreptul de a primi copii ale deciziilor judecatoresti, decat daca opinia publica are un interes justificat pentru a solicita aceste decizii.
Purtatori de cuvant mai informati
Pe de alta parte, in cadrul conferintei, a fost abordata si problema existenta intre purtatorii de cuvant ai parchetelor si instantelor din tara si jurnalisti. Consilierul preaderare, Dr. Dieter Schlafen, i-a sfatuit pe magistratii-purtatori de cuvant sa aiba o relatie de transparenta cu reprezentantii mass-media. Totodata, consilierul pre-aderare a apreciat ca magistratii-purtatori de cuvant ar trebui sa fie mult mai bine informati pentru a ajuta jurnalistii sa obtina informatii pentru opinia publica. In acelasi sens, Schlafen a adaugat ca, desi programul magistratilor-purtatori de cuvant este unul incarcat, ei fiind in primul rand judecatori sau procurori, comunicarea cu mass-media ar trebui privita ca o prioritate. Dr. Dieter Schlafen a conchis prin a spune ca este necesar ca magistratii-purtatori de cuvant sa poata fi contactati in orice moment de jurnalisti pentru a le oferi informatii.
In cadrul ultimei sesiuni a seminarului, care se va desfasura astazi, se vor discuta modalitatile de intarire a relatiilor justitie-mass-media si se vor stabili liniile directoare pentru cooperarea Justitie mass-media, acestea urmand a fi prezentate Consiliului Superior al Magistraturii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.