Procesul fostului lider irakian Saddam Hussein va incepe la 19 octombrie, a anuntat, ieri, un oficial al Guvernului irakian. Anuntul executivului de la Bagdad confirma afirmatiile din ultima perioada, potrivit carora Saddam Hussein si cativa dintre a
Procesul fostului lider irakian Saddam Hussein va incepe la 19 octombrie, a anuntat, ieri, un oficial al Guvernului irakian. Anuntul executivului de la Bagdad confirma afirmatiile din ultima perioada, potrivit carora Saddam Hussein si cativa dintre acolitii sai vor fi judecati imediat dupa referendumul national pe tema Constitutiei, programat pentru 15 octombrie. Saddam a fost capturat de armata americana, pe 13 decembrie 2003, in regiunea Tikrit, situata la nord de Bagdad. De atunci, este detinut, la fel ca si unii dintre fidelii sai, intr-o inchisoare din apropierea aeroportului din Bagdad, pazita de americani. Teoretic, insa, prizonierii se afla in custodia justitiei irakiene.
Potrivit Guvernului de la Bagdad, Saddam Hussein si principalii sai colaboratori vor fi acuzati in legatura cu masacrarea a 143 de siiti, la Dujail (nordul Bagdadului), in 1982, ca represalii dupa o tentativa esuata de asasinare a lui Saddam. Daca va fi gasit vinovat, ex-liderul irakian risca pedeapsa capitala.
Avocatul lui Saddam Hussein, Khalil al-Dulaimi, nu a putut fi contactat de presa pentru a comenta anuntul Guvernului irakian privind inceperea procesului clientului sau. Surse diplomatice occidentale si-au exprimat scepticismul in privinta faptului ca procesul fostului presedinte va putea fi pregatit pana la 19 octombrie, noteaza Rompres.
36 de tone de dosare
"Echipa de aparare nu a fost informata asupra acestei decizii si nu a semnat-o. Aceasta decizie este invalida", a declarat, pentru Reuters, Khalil al-Dulaimi, precizand ca, in nici un caz nu recunoaste legitimitatea Tribunalului special creat pentru judecarea lui Saddam Hussein si a unor membri ai regimului acestuia. Avocatul a mai semnalat ca, practic, nu a avut timpul fizic necesar pentru a citi toate documentele privitoare la proces. "Ar dura ani intregi pentru a studia cele 36 de tone de dosare", a explicat el.
Printre colaboratorii apropiati ai lui Saddam Hussein, ce vor fi judecati in cadrul aceluiasi proces, se numara si fratele vitreg al acestuia, Barazan Ibrahim, fost sef al serviciilor secrete, ex-vicepresedinte Taha Yassin Ramadan, precum si Awad Hamed al-Bandar, care, in perioada masacrului, era lider al filialei din Dujail a partidului Baas de guvernamant.
Dupa debarcarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein, pe 20 martie 2003, guvernul de tranzitie desemnat de SUA a abolit pedeapsa cu moartea. Insa noile autoritati de la Bagdad, care au preluat puterea dupa transferarea suveranitatii catre irakieni, la 28 iunie 2004, au reinstaurat sanctiunea capitala, pentru a avea posibilitatea executarii fostului presedinte, in cazul in care acesta ar fi gasit vinovat pentru crimele comise in timpul regimului sau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.