Fostul ministru de Finante Ionut Popescu a predat efectiv, ieri, portofoliul noului ministru Sebastian Vladescu, la aproape o saptamana dupa remanierea guvernamentala anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu. Intrebat, intr-o dezbatere televizat
Fostul ministru de Finante Ionut Popescu a predat efectiv, ieri, portofoliul noului ministru Sebastian Vladescu, la aproape o saptamana dupa remanierea guvernamentala anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu. Intrebat, intr-o dezbatere televizata, despre motivele schimbarii din functie, Ionut Popescu a spus ca intre acestea s-ar putea afla si propunerea sa de a creste impozitele pe vile si pe masini de lux, transmite Rompres. "Este posibil ca aceasta propunere sa fi suparat chiar si pe unii din interiorul PNL. Problema mea nu era daca supar pe cineva sau nu, ci daca acea masura era corecta sau nu din punct de vedere economic, chiar si dincolo de banii pe care i-ar aduce la buget impozitele mai mari pe masini de lux si locuintele care depasesc o mai mare suprafata. Deci, dincolo de banii in plus care vin la buget, este vorba de impartirea mai echitabila a poverii fiscale. Este posibil ca si asta sa fi contribuit la schimbarea mea", a explicat Ionut Popescu.
Principalele probleme cu care s-a confruntat Ionut Popescu, pe perioada mandatului de ministru al Finantelor, au fost cresterea consumului, care a dus, implicit, la cresterea importurilor, respectiv la cresterea inflatiei si a deficitului de cont curent. De asemenea, el a incercat reducerea impozitului pe munca si mutarea accentului pe impozitarea indirecta. Pentru 2006, trebuia abordata problema salariilor bugetarilor, a mai aratat Popescu. Ionut Popescu a amintit ca si-ar fi dorit o reducere a fondului de salarii pentru bugetari, in vederea limitarii cheltuielilor de la buget.
Printre reusitele mandatului sau, fostul ministru a enumerat cresterea veniturilor la bugetul de stat. "Desi impozitul pe profit a scazut de la 25 la 16%, colectarile au crescut cu 6000 de miliarde in primele sase luni, fata de anul trecut". Cat priveste lipsa de predictibilitate cu care trebuie sa se confrunte mediul de afaceri, Popescu a precizat ca el, inaintea altora, inaintea mediului de afaceri, isi dorea sa restabileasca predictibilitatea economiei. De aceea, in iunie, cand a avut loc prima discutie despre majorarea TVA, la care au participat si presedintele Basescu, si premierul Tariceanu si actualul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, impreuna cu multi alti specialisti in Finante, Popescu, isi dorea o decizie in aceasta privinta, pentru ca urma sa intocmeasca bugetul pentru 2006. Toti cei de fata la discutie au inteles ca este necesara majorarea TVA, a aratat fostul ministru. Popescu a facut publica aceasta decizie, apoi toti ceilalti au inceput sa dea inapoi. "Eu am ramas singur, cu Presedintele", a aratat Ionut Popescu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.