Un fin, de mare clasa parodist prozastic este timisoreanul Mircea Pora, ale carui suculente proze scurte le stiu de pe vremea cand debuta intr-una din acele fatidice culegeri colective ("Drumul cel mare", 1985) in care, inainte de 1990, erau inghesui
Un fin, de mare clasa parodist prozastic este timisoreanul Mircea Pora, ale carui suculente proze scurte le stiu de pe vremea cand debuta intr-una din acele fatidice culegeri colective ("Drumul cel mare", 1985) in care, inainte de 1990, erau inghesuiti de-a valma si autori de talent, si simpli veleitari, tocmai pentru a se da senzatia nivelarii valorilor. Dar cum sangele epic apa chioara nu se face, ma bucur sa-l regasesc pe Mircea Pora in aceeasi excelenta forma si-n volumul "Imperiul de praf", aparut la Editura Sidona la 15 ani dupa debut.
O inventivitate amintind de cele mai bune pagini ale lui Mircea Horia Simionescu din "Ingeniosul bine temperat", o mana sigura in orchestrarea diverselor registre stilistice, o inepuizabila pofta de a demonta si reface, la modul ludic, mecanismele constructiei livresti sau pe cele ale textelor "de bas etage" (interviuri, talk-show-uri, memorialistica) - acestea sunt, cred eu, principalele trasaturi ale scrisului lui Mircea Pora. Peste care, ma grabesc sa adaug, se asterne, ca la Sorin Titel, umbra benefica a deja consacratei melancolii banatene.
Iata o singura mostra din umorul care strabate intreg volumul, in aceasta parafrazare traznita a unui tip de "convorbire" cu care ne-au obisnuit in ultimul timp revistele, televiziunile s.c.l. Zice reporterul: "Tin in mana, domnule P., Albumul Topolovat, aceasta frumoasa carte scoasa de Editura Flammarion, si, va spun sincer, ma simt strabatut de neobisnuite frisoane. Ce hartie, ce grafica subtila, ce serii de fotografii ale marilor personalitati apartinand acestei asezari! Mi-ati promis ca-mi veti da detalii in plus - pentru romanul la care lucrez - despre cateva dintre ele... Cum arata, spre exemplu, Floarea lu Mugies?" Ideea ca Editura Flammarion ar fi interesata de Floarea lu Mugies din Topolovat (localitatea in care s-a nascut Mircea Pora) sau, cum se va vedea mai departe, de Ana lu Matu, Mosorica, Veta Lunga si alte personaje ale locului e de un comic enorm si mie-mi aduce aminte de albumul, nu mai putin comic, "Eterna si fascinanta Romanie".
De fapt, asta ofera si cartea lui Mircea Pora: imaginea unei Romanii eterne, triste si plina de umor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.