Comiterea unor infractiuni minore a devenit un sport national in randul tinerilor din Romania. Prezentarea unor adeverinte medicale false pentru a acoperi absentele nemotivate a devenit in ultima perioada un act firesc pentru marea majoritate a elevi
Comiterea unor infractiuni minore a devenit un sport national in randul tinerilor din Romania. Prezentarea unor adeverinte medicale false pentru a acoperi absentele nemotivate a devenit in ultima perioada un act firesc pentru marea majoritate a elevilor si studentilor. De multe ori, aceste infractiuni, pedepsite de altfel de Codul Penal, se comit cu concursul profesorilor si chiar al parintilor. Faptele tinerilor care realizeaza adeverinte medicale false sunt pasibile de pedepse aspre. Astfel, conform articolulul 288 falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani. Chiar si tentativa intra sub incidenta legii penale. Folosirea documentelor respective de asemenea este pedepsita de Codul Penal, conform caruia folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani. Realizarea si comercializarea unor asemenea adeverinte medicale a creat o adevarata industrie pentru unii tineri mai descurcareti care le vand chiulangiilor pe bani grei hartiile care "dovedesc" ca acestia au suferit de boli care mai de care. Pentru realizarea falsurilor sunt folosite calculatoare si imprimante care se gasesc in magazinele de specialitate si sunt la indemana oricui. Pretul scutirilor falsificate variaza intre 50 si 200 de mii de lei vechi. Ele sunt prevazute cu stampila unitatii medicale si cu parafa medicului care a "eliberat" documentul respectiv. Unii "afaceristi" in domeniu sunt dispusi sa furnizeze "produsul" si clientilor din alte localitati cu plata taxelor postale.
Bazar de scutiri medicale falsificate
Arhivele liceelor si universitatilor sunt pline de adeverinte medicale falsificate. Adeverintele respective se pot procura fara nici un efort de tinerii chiulangii. Unii cumpara chiar de la medici, care pentru un cadou sau o suma de bani elibereaza adeverinte care nu acopera realitatea si risca sa ajunga in fata instantei pentru fals. Alti tineri recurg la metode mai simple. Care nu necesita "spaga" pentru medicii specialisti sau de familie si cumpara adeverintele respective de la colegi mai descurcareti. Acestia din urma au pus pe picioare o adevarata industrie de a fabrica documentele false. De regula, profesorii care accepta asemenea dovezi sunt constienti ca este vorba de un fals, dar nu fac nici un demers. Ei nici nu refuza discipolii infractori si nici nu anunta organele abilitate. Astfel o serie de profesori devin si ei infractori. Am auzit de situatii cand chiar parintii procurau documentele falsificate pentru a acoperi absentele odraslelor.
Bolile invocate de falsificatori sunt de gama foarte larga, de la gripa si pana la bronsita cronica. De multe opri repausul recomandat de adeverinta falsa este mult prea mare sau mica fata de timpul real necesar pentru insanatosire.
Internetul este una din sursele cele mai des folosite de tineri pentru a-si procura documentele false. Pagina unui liceu din localitatea nemteana, Bicaz, este fruntasa in savarsirea acestei infractiuni. Pe pagina http://www.liceulbicaz.go.ro/Scutiri.htm sunt puse la dispozitia tinerilor adeverintele false precum si sfaturile necesare comiterii infractiunii de uz de fals. Adiminstratorul paginii, in speranta ca este scutit de responsabilitate, la sfarsitul expunerii a tinut sa precizeze: "materialele prezentate mai sus pot fi folosite doar ca material de studiu. Webmaster-ul nu este raspunzator pentru folosirea materialelor in alte scopuri." Suntem curiosi la ce studiu pot fi folosite o serie de adeverinte medicale stampilate, parafate si semnate, dar necompletate cu numele pacientului, boala de care sufera acesta si perioada de repaus recomandat de medic. Un alt campion in domeniu este in a prezenta documentele in cauza este administratorul paginii de Internet http: //www.maha88a.home.ro/pgid24_site_RO.html. Aceasta prezinta opt tipuri de scutiri medicale in marime originala, astfel cei care au nevoie de un asemenea document nu trebuie decat sa imprime pe o coale de hartie.
Cei interesati pot procura scutirile medicale false si cu ajutorul unor micro-retele de calculatoare. Aceste surse se restrang de regula la un cartier si la doar cateva unitati de invatamant. La una dintre aceste comunitati din cartierul Balta Alba din Capitala am descoperit nu mai putin de 160 de modele de adeverinte medicale. Toate documentele prezentate sunt semnate si parafate de medici, iar fisierele respective contin si un fel de indreptar privind bolile plauzibile si perioada de repaus care pot fi acordate pentru afectiunea respectiva.
"Politia nu se ocupa de nimicuri"
Realizarea si utilizarea adeverintelor medicale false pentru a acoperi absentele nemotivate este arhicunoscuta atat pentru profesori, cat si pentru parinti. Cu toate acestea, autoritatile nu au facut nici un demers pentru anihilarea retelelor de falsificatori si pentru reducerea acestui tip de infractiune. "Politia nu se ocupa de asemenea nimicuri" -, ne-a spus un ofiter al Politiei Romane. Este grav daca un ofiter considera ca incalcarea legii penale este "nimic". Pe de alta parte sunt greu de depistat tinerii care se folosesc de aceste falsuri. Ei sunt acoperiti de profesori. Adeverintele prezentate de tinerii chiulangii de multe ori sunt realizate cu superficialitate, chiar multiplicate la fotocopiator sau tiparite cu imprimante de proasta calitate, astfel originea indoielica a acestora fiind evidenta. Chiar si mai marii invatamantului stiu de aceste practici, dar nu se fac verificari la unitatile scolare. Prin aceasta indiferenta riscam ca generatiile urmatoare sa fie invatati infractori inca de pe bancile scolilor, fiind ajutati chiar de dascali si politisti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.